Ismét itt a menetrendszerű lehűlés a hétvégére

Vágólapra másolva!
Mindenképpen számoljon záporokkal az, aki ezen a hétvégén szabadtéri programot szervez. A legmagasabb hőmérséklet nem éri el a 25 fokot sem, és gyakran megerősödik az északnyugati szél, tehát strandolásra nem lesz alkalmas az idő. Aki tartós napsütést szeretne a hétvégén, Ausztriába vagy Szlovéniába kell utaznia. 
Vágólapra másolva!

Nem lesz strandidő a következő napokban, a mérsékelt meleg inkább a kirándulásnak kedvez. Aki szabadtéri programot tervez, az mindenképpen számoljon záporokkal, érdemes figyelni ezen az oldalon a legfrissebb időjárási információkat. A kerti munkákat is csak rövid időre zavarhatja meg az időjárás, az érésben lévő gyümölcsök szedéséhez alapvetően jók lesznek a körülmények.

Pénteken nyugaton már többnyire napos, száraz idő valószínű. Keleten több lesz a felhő, ott elszórtan zápor, zivatar is kialakul. Az északnyugati, északi szelet főleg a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén kísérik gyakran erős, eleinte helyenként viharos lökések, de zivatarok környezetében másutt is viharossá fokozódhat a szél. A hőmérséklet legmagasabb értéke 19 és 25 fok között valószínű.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet. Szinte bárhol előfordulhat záporeső. Néhol zivatarra is számítani kell. Az északnyugati szelet sokfelé élénk, időnként erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 9, 14, délután 17, 22 fok között alakul.

Július 2-a egyébként Sarlós Boldogasszony napja. Egy népi regula szerint, ha ekkor esik az eső, akkor a következő negyven nap esős lesz (hasonlóan a Medárd naphoz kötődő mondáshoz). Nos, ezen a napon előreláthatólag az ország nagy részén nem lesz csapadék, kisebb záporokat leszámítva.

Vasárnap gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütésre van kilátás. Többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatarra is számítani lehet. A nyugati szél gyakran megélénkül, sok helyütt megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 8, 13 fok között alakul, legmagasabb értéke 18 és 24 fok között valószínű.

Vérnyomás-ingadozás a hidegfront miatt

Az átvonult hidegfront mögött fölénk érkező, több fokkal hidegebb levegő élettani hatásai lesznek meghatározóak. Azoknál, akik érzékenyebben reagálnak a légköri változásokra, a hidegfrontokkal együtt járó tünetek megjelenésére kell számítani. Náluk a görcsökkel járó megbetegedések esetén gyakrabban jelentkezhetnek görcsök, a fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak is lehetnek időjárási okai. A közlekedésben különösen fontos reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál.

A környező országokban is az átlagosnál hűvösebb időjárásra van kilátás a következő napokban. Legtöbb napsütés Ausztriában, Szlovéniában, Szerbiában lehet, ott főként délután alakulhatnak ki záporok. Szlovákiában, Ukrajna délnyugati részein, Románia nyugati területein lesz több felhő, ott nagyobb eséllyel lehet csapadék is.

Novemberi hideg is volt már ezen a júliusi hétvégén

Bár az átlagosnál lényegesen hűvösebb idő várható a hét utolsó napjaiban, valószínűleg nem lesz szélsőségesen hideg. A legerősebb lehűlés az év hasonló időszakában 1982. július 2-án volt, akkor Borsodnádasdon 4,5 fokot mértek. A legnagyobb hőséget ebben az időszakban 1950. júl. 3-án regisztrálták: Pécs külterületén 38,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Ilyen volt a héten az időjárás
A hét többé-kevésbé napos, mérsékelten meleg idővel kezdődött. Később, egy tőlünk keletre örvénylő ciklon hatására, nedvesebb levegő érkezett fölénk. A Dunántúl nyugati részein azonban még sokat sütött a nap, másutt gyakrabban volt erősen felhős az ég, többfelé fordult elő eső, zápor, zivatar. A hőmérséklet csak a felhősebb keleti területeken maradt 25 fok alatt, a naposabb délnyugati vidékeken néhol a 30 fokot is elérte.