Földcsuszamlást okozhatnak az eltűnő gleccserek

Vágólapra másolva!
Veszedelmes helyi következményei is lehetnek a világszerte jellemző gleccserolvadásnak. A visszahúzódó gleccserek után maradt tavak elönthetik a völgyekben fekvő településeket, továbbá a jégár visszahúzódása után a hegyoldalak is instabillá válnak. Európai uniós pénzből a kutatók a gleccserolvadás veszélyeit mérik fel.
Vágólapra másolva!

Kevés kivételtől eltekintve világszerte olvadnak a gleccserek. Az olvadásnak nemcsak globális, hanem konkrét és veszedelmes helyi következményei is lehetnek - derül ki egy osztrák kutatásból.

Egyrészt az elolvadt jégtömegekből tavak keletkeznek a gleccser egykori nyelvének helyén, amelyek a későbbiekben kiléphetnek medrükből, és hatalmas árhullámokat okozhatnak - közölte Hermann Häusler, a Bécsi Egyetem kutatója. Ez esetben több százezer köbméter víz zúdulhat hirtelen a völgybe. Egy ilyen óriási árhullám mindent elpusztítana, ami az útjába kerül. Másrészt a gleccser visszahúzódását követően a hegyoldalak is instabillá válnak, megnő a földcsuszamlás veszélye, például földrengés esetén. A kutatók szerint az efféle katasztrófák minden évben emberéleteket követelnek.

Forrás: Wikimedia Commons/Simon Garbutt

Így néz ki a Tien-san hegység az Inilcsek déli nyúlványáról fotózva

Häusler egy európai és közép-ázsiai gleccserek kockázati potenciálját felmérő európai uniós projektet irányít, amely során kollégáival az éghajlatváltozás következményeit elemzik az osztrák Alpok, a svéd Lappföld és Kirgizisztán (Tien-san hegység) gleccsereire nézve. Az efféle katasztrófákat hatékonyabb előrejelzési modellekkel és az azokhoz alkalmazkodó földhasználati tervekkel szeretnék megelőzni.

A kutatók a Tien-san hegységben a leghosszabb magashegységi gleccsert, a nyolcvan kilométer hosszú Inilcseket tanulmányozzák. Itt egy sajátos helyzet állt elő, ugyanis az általában tekintve visszahúzódó gleccser egy része még mindig aktívan terjeszkedik ugyanazon a hosszúsági és szélességi fokon. Ezen kívül az Inilcsek északi és déli része között rendszeresen keletkezik egy tó, amely alig ismert okokból kifolyólag szinte évente kilép medréből.

A magashegységi gleccserek jövőjét illetően Häusler úgy vélekedik, hogy a helyzet csak romlani fog. Az osztrák klímakutató ugyanakkor nem osztja néhány kollégája azon nézetét, miszerint ötven év múlva már nem lesznek gleccserek.