Mostantól kényezteti a nyaralókat az időjárás

Vágólapra másolva!
A mostani hétvégén az idei nyár eddigi legmelegebb napjai következhetnek. A hideg levegő tehát Ukrajna és Oroszország irányába szorul ki, és a helyébe Afrika felől egyre melegebb levegő érkezik. Szombaton-vasárnap már 35-36 Celsius-fokra és szinte zavartalan napsütésre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Ez a nyár egyelőre nem kényeztette el Magyarországot se meleggel, se napsütéssel, az utóbbi három hétvégén pedig kimondottan hideg, szeles idő borította fel a szabadba vágyók terveit. Most azonban biztatóak az időjárás-előrejelzések a következő bő egy hétre. Eddig mindig hétvégére romlott el az idő, de a mostani hétvégén az idei nyár eddigi legmelegebb napjai következhetnek.

Milyen időjárási helyzetnek köszönhetjük az érkező meleget? Az eddigi változékony időjárást az ország fölött átvonuló frontok, és a magasban kialakult hideg légörvények okozták. Ez utóbbiak olyan ciklonok, amelyek négy-hat kilométeres magasságban lényegesen hidegebbek, mint a környezetük.

Ezek a képződmények nedves, hűvös levegőt szállítottak az ország fölé vagy az Atlanti-óceán térségéből, vagy a tőlünk északkeletre fekvő területekről, és ez legfeljebb a brit szigeteken nem okozott volna közfelháborodást a nyár közepén. A következő napokban azonban meredeken emelkedni fog a hőmérséklet. Egy anticiklon húzódik majd Magyarország fölé, ami a nyári félévben általában meghozza a strandidőt.

Forrás: OMSZ

Az anticiklon helyzetét a derült tájak jelzik Magyarországtól nyugatra. A következő napokban ez a rendszer helyeződik fölénk. A meleg levegő Afrika térségéből áramlik majd a Kárpát-medencébe (a METEOSAT műholdfelvétele)

Az anticiklon olyan légköri képződmény, amelyben a légnyomás a középpontban a legmagasabb, és amelyben a levegő az északi féltekén az óramutató mozgásával megegyező irányban, nagyon enyhén kifelé mutató spirál mentén mozog. Az anticiklon belsejében ezért a kifelé távozó levegő helyére a magasból érkezik az utánpótlás, azaz szárító, felhőoszlató hatású leszálló légmozgások alakulnak ki. Nyáron kevés felhő, napos idő jellemzi őket, télen ugyanakkor területükön gyakran van köd és rétegfelhő. A most még Magyarország fölött lévő hideg levegő tehát északkelet felé, Ukrajna és Oroszország irányába szorul ki, és a helyébe Afrika felől egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

Szerdán még általában kevéssel 30 fok alatt marad a hőmérséklet, de csütörtöktől egyre nagyobb területen mérhetünk 30 fok feletti maximumokat. Nagyrészt derült, napos idő várható. Csapadéknak kicsi a valószínűsége, legfeljebb egy-egy futó zápor alakulhat ki. Előreláthatólag a legmelegebb nap a szombat és a vasárnap lesz, ekkor a csúcshőmérséklet néhány helyen a 35-36 fokot is elérheti.

Forrás: OMSZ

Hőmérsékleti előrejelzés július 8-a 16 órára: a sötétvörös területek 33 Celsius-fokos meleget jelölnek. Nézze meg a térképet!

Nem dől meg a melegrekord

A harminc fokon felüli hőmérsékletek azonban egyáltalán nem nevezhetők rendkívülinek az évnek ebben a szakában. Az egyik legmelegebb nyár 2007-ben volt - akkor már májusban több napig 30 fok felett alakult a csúcshőmérséklet, de a kánikula július közepén tetőzött, amikor egy héten keresztül közel 40 fokot mutattak a hőmérők árnyékban. Az éjszakák sem hoztak felfrissülést, hajnalban is csak 20-25 fokig hűlt a levegő. A Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérsékletet is ebben az időszakban regisztrálták, 2007. július 20-án Kiskunhalason, amikor 41,9 Celsius-fokig melegedett a levegő.

Ha most nem is lesz ennyire meleg, de az már biztos, hogy a hét második felében beköszönt az idei év első komolyabb hőhulláma. A legmelegebb órákban érdemes betartani néhány alapszabályt, amelyeket évről évre elismételnek a szakemberek.

Az ultraibolya sugárzás nagyon erős lesz, ezért a déli órákban (11 és 15 óra között) lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk a napon. Használjunk fényvédő krémeket, amelyeket nemcsak napozáshoz érdemes magunkkal vinni, hiszen a tűző napsütésben tíz-tizenöt perc alatt is le lehet égni. A tikkasztó melegben a szokásosnál magasabb a szervezet folyadékigénye, figyeljünk oda a rendszeres ivóvízfogyasztásra.

A kánikula nem ígérkezik tartósnak, hétfőn egy hidegfront vet véget a nagy melegnek. A "hidegfront" szóra többen felkapják a fejüket, és az elmúlt hétvégék hűvös, szeles időjárására gondolnak. Ebben az esetben azonban jelentős lehűlést nem hoz a front, de a nagy meleg pár fokkal mindenképp mérséklődik, aminek legfeljebb a vízparton nyaralók nem fognak igazán örülni.

Tóth Katalin