Kánikula pénteken - nagyon erős lesz az UV sugárzás

Vágólapra másolva!
Meghaladja az UV-B sugárzás szintje pénteken a figyelmeztetési szintet: a nagyon erős, várhatóan 7,5-ös erősségű sugárzás miatt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A 27 fokot meghaladó átlaghőmérséklet miatt a legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendeli el az országos tisztifőorvos.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb fokozatú hőségriadót adta ki az országos tisztifőorvos péntek 8 órától hétfő éjfélig. Ezeken a napokon a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel. Az enyhülés kedden érkezhet meg a Nyugat-Dunántúl felől.

Az UV sugárzás legkevésbé a Mártában és a Bükkben lesz erős. Pénteken érdemes fokozottan védekezni a leégés ellen, mert normál bőrtípusnál bőrpír keletkezhet már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is. Ezen a bőrgyógyászok olyan reakciót értenek, amely a bekö-vetkezte után huszonnégy órával is jól látható. A szakemberek tanácsa szerint 11 és 15 óra között érdemes árnyékba húzódni, a vállakat takaró öltözéket, szalmakalapot és fényvédő krémet használni, és igénybe venni a klimatizált, hűtött helyiségeket.

A sok napsütés mellett pénteken időnként megnövekszik a felhőzet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 17 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 fok körül alakul. A napi középhőmérséklet általában 27 fok felett alakulhat Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön, ezért harmadfokú, vörös figyelmeztetés érvényes az ország déli vidékeire. Az erős napsugárzás az átlagosnál jobban veszélyezteti a gyermekeket Az ő védelmükben a Magyar Vöröskereszt és az MTA Szociológiai Kutatóintézet külön programot dolgozott ki, amely a biztonságos napozás oldalon érhető el.

Forrás: OMSZ