Több mint ezer méter magas volt a Phoenixet ellepő porfelhő

Vágólapra másolva!
Egy rendkívüli porvihar miatt alig lehetett látni kedd este az arizonai nagyvárosban, Phoenixben. Az erős szél fákat csavart ki, a porvihar miatt több ezer lakás maradt villanyáram nélkül. Számos repülőjárat indulását is el kellett halasztani. A porvihar felhőzetének magassága meghaladta az ezer métert.
Vágólapra másolva!

Hatalmas sivatagi porvihar érte el kedd este Phoenix városát Arizonában. A porfelhőt egy Tucson közelében kialakult zivatarcella sodorta a sivatag, majd a másfél milliós nagyváros fölé. A meteorológiai radarok adatai szerint a porvihar toronyszerűen felmagasodó gomolyfelhőzete elérte a 2400-3000 méteres magasságot, majd a phoenixi völgyben 1500 méterre ereszkedett. Fotók a viharról itt és itt láthatók, videó pedig ezen az oldalon. Ezen a sorozatban készült fotókból összevágott filmen pontosan követhető, ahogy a porfelhő ellepi a várost.

A porvihar napnyugtakor borította el a várost és környékét, egyes helyeken nyolcvan kilométeres szélességben nyúlt el a porfelhő. A mintegy 90-100 kilométer/órás széllökések fákat csavartak ki, több ezer lakás maradt áramszolgáltatás nélkül. A drámaian lecsökkenő látótávolság miatt körülbelül egy órán át sem a le-, sem a felszállásokat nem engedélyezték a városi repülőtéren. A heves zivatarok gyakoriak a június közepén kezdődött arizonai nyári évszakban, de a helyi lakosok beszámolója szerint évtizedek óta a július 5-i volt a legerősebb porvihar.

Az Egyesült Államokban különösen sok volt az idén az extrém időjárási jelenség, gyakorlatilag minden hónapra jutott egy: januárban hóviharok voltak, majd kora tavasszal aszály következett. Áprilisban száznál több halálos áldozattal járó tornádók voltak, májusban kivételesen nagy árhullám vonult le a Mississippin, júniusban erdőtüzek lobbantak fel Arizonában és Új-Mexikóban. A meteorológusok azzal magyarázzák mindezt, hogy a Csendes-óceán néhány fokos lehűlése, vagyis a La Nina-jelenség miatt ciklikusan most több a csapadék Észak-Amerika nyugati partja és a Sziklás-hegység közé eső régióban, másrészt a klímaváltozás miatt fokozatosan gyakoribbá válnak az extrém időjárási jelenségek.