Vasárnap is rekordot dönthet a kánikula

Vágólapra másolva!
Szombat után várhatóan vasárnap is megdől a napi melegrekord Magyarországon, az ország négy régiójában a legmagasabb fokú hőségriadó van érvényben - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legforróbb helyeken akár 38 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, és nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is.
Vágólapra másolva!

Az ország hét régiójából négyben vasárnapra is a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a várható hőség miatt. Az OMSZ szerint Közép-Magyarországon, az Észak- és Dél-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon vasárnap a napi középhőmérséklet a 27 fokot is meghaladhatja.

A legmelegebb részeken, például az Alföldön 28-29 fok vagy ennél is magasabb lehet a napi középhőmérséklet, a legforróbb órákban itt akár 38 fok is lehet. Az ország többi területére másodfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki. A hőséget az Afrika felől a Kárpát-medencébe áramló meleg, száraz levegő okozza.

Vasárnap az ország teljes területén nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, emiatt riasztás van érvényben. Az OMSZ szerint derült idővel kezdődik a nap, később gomolyfelhők jelenhetnek meg. Elsősorban az északkeleti megyékben, valamint a Dunántúl északi és középső részén fordulhat elő néhol zápor, zivatar.

Az OMSZ vasárnap is az ország nagy részére kiadta a legmagasabb, vagyis harmadfokú, a többi területre pedig a másodfokú figyelmeztető előrejelzést. Az országos tiszti főorvos négy napra, a péntek reggeltől hétfő éjfélig terjedő időszakra hőségriadót rendelt el.

Napközben 33-38 fokos csúcshőmérséklet várható, a napi melegrekord is megdőlhet. A legmagasabb értéket, 37,5 fokot ezen a napon 1927-ben Szegeden mérték.

A hétvégi kánikula alakulásáról az [origo] hőmérsékleti térképén, itt talál további részleteket.