Marad a napos idő csütörtökig

Vágólapra másolva!
Szikrázó napsütésre, derült időre lehet számítani az ország túlnyomó részén csütörtök délutánig. Egy enyhe hidegfront hatására csökken a meleg, de keddre továbbra is harmadfokú hőségriasztás érvényes a Dél-Alföldre és a Dél-Dunántúlra.
Vágólapra másolva!

Időnként erősen megnövekszik a felhőzet hétfő délután a napsütés mellett, délen és keleten több helyen, várható zápor. Főként keleten helyenként heves zivatar is kialakulhat, de éjszaka fokozatosan csökken a felhőzet, a zivatarok várhatóan hajnalra, kora reggelre megszűnnek. Többfelé megélénkül hétfőn az északnyugati, kedden az északi szél.

Tovább enyhül a hőség. Kedden túlnyomóan derült, napos idő lesz, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 33 fok között alakul; legfeljebb keleten lehet egy-egy zápor. Ezért a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon továbbra is fenntartja a harmadik fokozatú hőségriadót a tisztiorvosi szolgálat: az intézkedés Bács-Kiskun és Csongrád, illetve Baranya, Somogy és megyére terjed ki.

Csütörtökig túlnyomóan napos időre van kilátás, délután gyenge gomolyfelhő-képződéssel. Aznap délután hidegfront érkezik, amelynek nyomán átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és akár heves zivatarok is kialakulhatnak. A front átvonulása után ismét melegszik az idő, és egyre többet süt majd a nap. Jelentős mennyiségű csapadék - azaz legalább 5 liter egy négyzetméterre számítva - csak pénteken lehet az ország területének egyötödén.

Orvosmeteorológia

A napok óta tartó hőség mellett egy átvonuló hidegfront hatása terheli a szervezetet. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés is jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb a trombózis esélye.