Mérges vándorpók miatt zártak be egy német áruházat

Vágólapra másolva!
Minden valószínűség szerint elpusztult az a brazíliai mérges pók, amely egy saar-vidéki szupermarketben bukkant elő egy banános ládából. Az üzlet életét nagy valószínűséggel egy, a kolumbiai szállítmánnyal érkezett brazíliai vándorpók bénította meg. 
Vágólapra másolva!

Az egzotikus pók pénteken került elő az üzletben a doboz kibontásakor. Az ötezer négyzetméteres szupermarketet azóta zárva tartották és szombat éjjel rovarirtó gázzal öntötték el Bexbach városában. Zoológus szakértők szerint lehetetlen, hogy az állat túlélte.

Hétfőn reggel megkezdték a teljesen megtisztított áruház újbóli feltöltését. A friss áruk készletét, például a zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat teljesen lecserélték. Az üzlet életét nagy valószínűséggel egy, a kolumbiai szállítmánnyal érkezett brazíliai vándorpók (Phoneutria nigriventer) bénította meg. Ez a fajta az egyik legveszélyesebb ízeltlábú, akár tizenhárom centiméteresre is megnőhet. A kifejlett példányok vadászó életmódot folytatnak, nem szőnek hálót. Az ízeltlábú mérgéből már 0,006 milligramm is végez egy egérrel; ugyanehhez a fekete özvegyként ismert pókfajoknál 0,110 mg-ra van szükség.

Forrás: Wikimedia Commons

Valószínűleg elpusztult a rovarirtó gázban a brazíliai vándorpók

"A pók tetemét még nem találtuk meg, de a rovarirtással foglalkozó szakember szerint az állat kimúlt" - mondta el a Real üzletlánc szóvivője, Albrecht von Truchseß hétfőre virradó éjszaka. Az üzletet harminc ember vizsgálta át polcról polcra, de nem találtak semmit. Von Truchseß szerint talán nem is fogják megtalálni a pók erősen összezsugorodott tetemét, mivel valószínűleg keresett magának egy kis, sötét rejtekhelyet, ahol kimúlt.

Egyes zoológusok szerint az is előfordulhat, hogy nem pókot, hanem egy nagy, a régióban honos ártalmatlan állatot láttak a dolgozók. Az üzletlánc szóvivője szerint az eset jelentős veszteséget okozott az üzletnek. Brit rovarspecialisták 2007-ben figyelmeztettek arra, hogy a klímaváltozás miatt átlagosan melegebbé váló telek és az egzotikus országokból származó élelmiszerek importja miatt korábban nem látott, észak-afrikai és mediterrán pókfajok is megtelepedhetnek Európa északi vidékein.