Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb oxigénhiányos zónája alakulhat ki idén a Mexikói-öbölben a Mississippi folyó által szállított szennyvíz miatt.
Vágólapra másolva!

A Mississippi folyó által a Mexikói-öbölbe zúduló szennyvíznek jelentős környezetpusztító hatása van. Ez a szennyezés a folyó hatalmas vízgyűjtő területén számos forrásból táplálkozik, így kukoricaföldekről, víztisztító üzemekből, olajfoltos parkolókból vagy akár golfpályákról is. A Mississippi torkolatánál, Louisiana állam partjainál a szennyvíz hatására majdnem minden nyáron hatalmas halott zóna alakul ki, ahol a víz oxigéntartalma túl alacsony, így nem élnek meg benne a halak és egyéb tengeri élőlények sem.

A texasi A and M Egyetem kutatói Steve DiMarco oceanográfusnak, a téma egyik legnagyobb szaktekintélyének a vezetésével júniusban felmérték az oxigénhiányos övezet nagyságát a Mexikói-öböl térségében, és megállapították, hogy jelenleg mintegy 8500 négyzetkilométernyi a halott zóna.

Mintegy 25 éve ellenőrzik folyamatosan Louisiana partjai mentén a halott zóna térségét. A korábbi kutatások igazolták, hogy az öbölben az emberi tevékenységhez köthető nitrogénszint megtriplázódott 50 év alatt. Az elmúlt öt évben a halott zóna területe elérte átlagosan a 15 ezer négyzetkilométert, és a szakemberek azzal számolnak, hogy idén meghaladhatja a 24,3 ezer négyzetkilométert, mert 2011-ben a Mississippi folyó rekordnagyságú vízfolyamot szállít a az öbölbe.