Harminc százalékkal drágábbak az energiatakarékos házak az USA-ban

Vágólapra másolva!
A fenntarthatóság jegyében épült energiatakarékos családi házak eladási ára akár harmadával is meghaladhatja a hagyományos házakét az Egyesült Államok északnyugati területén.
Vágólapra másolva!

A kétmilliós agglomerációval rendelkező Portlandet az Egyesült Államok legzöldebb városaként emlegetik. Az Earth Advantage Institute (EAI) nevű nonprofit szervezet az energiatakarékos építési módokat oktatja és népszerűsíti Amerikában. Az északnyugati terület legnagyobb ingatlanközvetítő cégének adatbázisát elemezve állapította meg azt az immár negyedik éve tartó trendet, amely szerint Oregon és Washington állam Portland vonzáskörzetébe sorolható megyéiben a zöld családi házak ára jelentősen meghaladja a hagyományos építésűekét.

A különbség főleg a használt ingatlanok esetében jelentős, 29-30 százalékra tehető. Az újépítésű energiatakarékos ingatlanok átlagosan 8 százalékkal többért adhatók el, mint a hagyományosak, amelyeket Amerikában pazarló fogyasztás jellemez. Ezt visszaszorítandó vezették be a családi házak és lakások piacán is a korábban üzleti és szolgáltató célú ingatlanokat minősítő Energy Star és a LEED besorolást.

Az energiatakarékos használt családi házak eladási átlagára 228 400 dollár volt, szemben a hagyományos építésű használt házakéval, amelyek átlagosan 222 900 dollárért keltek el. Portland környékén az újépítésű energiatakarékos otthonok aránya 18 százalékot tesz ki az ingatlanpalettán. Jóllehet átlagokat rögzít a statisztika, a magasabb értékesítési árat nem befolyásolta az elmúlt években Amerikára is lesújtó ingatlanválság.