Sok napsütés, nyári meleg szerdán

Vágólapra másolva!
Szárazabb, egyre melegebb levegő áramlik Magyarország fölé szerda estig. Egyre kellemesebb, nyáriasabb lesz az idő: a legmagasabb nappali hőmérséklet már 24, 29 fok között alakul, de az Északi-középhegységben záporok is kialakulhatnak. Heves zivatarokra sehol sem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Szerdán többnyire napos, száraz idő várható. Időnként azonban erősebben is megnövekszik a gomolyfelhőzet, és helyenként előfordul záporeső is. Zivatar az Északi-középhegységben alakulhat ki, de ennek kicsi a valószínűsége. További zivatarokra a nyugati határ közelében lehet számítani késő délutántól, estétől. Heves vihar nem valószínű, azaz zivatarok környezetében sem fordul elő 90 km/óránál erősebb széllökés és erős jégeső (2 cm-nél nagyobb átmérőjű szemcsékkel). Jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

Csütörtökön és pénteken általában a sok napsütés és a gomolyfelhő-képződés lesz a jellemző, elszórtan záporral, zivatarral; de csütörtökön a Dunántúlon csak kevés napsütés, és többfelé zápor, zivatar várható - helyenként rövid idő alatt több mint 25-30 mm hullhat. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) az ország területének egyharmadán lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 20, 28 fokról fokozatosan 27, 32 fokig emelkedik.

Ingadozó vérnyomás és rossz közérzet a melegedés miatt

A mostani időjárás főként a keringési, valamint a légzési szervek betegségeiben szenvedőket viseli meg. A melegedő időben esetenként fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás is. Az újból nyárira forduló időben fokozott a szervezet vízvesztése, a hiányt legcélszerűbb ásványvízzel vagy sima csapvízzel pótolni. A közlekedőknek érdemes figyelniük a változó reakcióidőre.

Ilyen az időjárás Európában

Európa északi, középső és déli részei fölött anticiklon épült ki, nagy területen napos, eseménytelen az idő, csak szórványosan alakulnak ki délután záporok, zivatarok - ez az oka a melegedő időnek Magyarországon is. A legmagasabb délutáni hőmérséklet általában 18, 26 fok között alakul. Ennél lényegesen melegebb a Földközi-tenger mentén és a Fekete-tenger mentén van, Spanyolországban és a Kaukázustól északra 32, 38 fokot is mérnek.

A Brit-szigetek és a nyugat-európai partvidék időjárását egy izlandi középpontú ciklon határozza meg. Sekély ciklon örvénylik a Kelet-európai-síkság fölött. Ezeken a területeken jobbára erősen felhős az ég, többfelé fordul elő eső, zápor.