Hűvös lesz szerdán, de legalább nem esik

Vágólapra másolva!
Száraz, az ilyenkor megszokottnál több fokkal hűvösebb levegő áramlik szerda estig a Kárpát-medence fölé - a csúcshőmérséklet 20-25 fok között alakul. A korábbi meleget követő lehűlés az egyik legkritikusabb időszak orvosmeteorológiai szempontból.
Vágólapra másolva!

Szerdán folytatódik a napos, jobbára száraz idő kevés gomolyfelhővel, de néhol zápor, zivatar előfordulhat az ország északkeleti részén. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 24 fok között alakul. Többfelé megerősödik az északnyugati szél nyugaton és a középső országrészben, helyenként viharos széllökések is lehetnek.

Ingadozik a vérnyomás a hidegfront miatt

Hidegfronti hatásra kell számítani - a korábbi meleget követő lehűlés az egyik legkritikusabb időszak orvosmeteorológiai szempontból. A megváltozott idő főként a keringési, valamint a légzési szervek betegségeiben szenvedőket viselheti meg. Ingadozhat a vérnyomás, megnő a reakcióidő. Ugyanakkor kedvezőnek mondható, hogy felfrissült, kitisztult a levegő.

Csak a Földközi-tenger vidékén van augusztusi meleg

Skandinávia fölött található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hosszan elnyúló hullámzó frontálzónája a Fehér-tengertől Fehéroroszországon és a Kárpát-medence keleti részén át egészen az Adriai-tengerig húzódik. A front mentén erősen felhős az ég, és sokfelé fordul elő eső, zápor, illetve zivatar. Nyugat- és Kelet-Európa időjárását ugyanakkor anticiklonális hatások alakítják, ott jobbára napos, száraz, eseménytelen az idő.

A mediterrán térségben és keleten az évszaknak megfelelően többnyire 27, 34 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de Szerbiában és Dél-Spanyolországban 35, 39 fokot is mérnek. Az említett frontvonal mögött nyugaton és északon ennél sokkal hűvösebb van, arrafelé általában 18, 24 fok közé melegszik fel délutánra a levegő.