Marad a kellemes nyár a hidegfront ellenére

Vágólapra másolva!
Délután érkezik meg Nyugat-Magyarországra a hidegfront. A zivatarok fokozatosan kelet fele haladnak, és valamelyest gyengülnek. Várhatóan késő estére érik el a középső országrészt és a Dunántúl legdélebbi részeit, de kedden-szerdán jobbára marad a nyárias idő.
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt többfelé várható zápor, helyenként zivatar, főként délnyugaton és a középső országrészben. Napközben főként a Dunától keletre fordulhat elő elszórtan zivatar, amelyet esetleg viharos, 60-80 km/órás szél, kisméretű jég és Északkelet-Magyarországon felhőszakadás kísérhet (ez utóbbi esetén rövid idő alatt 20-30 mm, vagyis egy négyzetméterre számítva ennyi liter eső zúdul le). Később országszerte változóan felhős idő lesz, helyenként záporral. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 24 és 28 fok között valószínű, a Dél-Dunántúlon lesz a legmelegebb és Észak-Magyarországon a leghűvösebb.

Forrás: OMSZ

Mennyi csapadékra kell számítani? A térkép jobb oldala a kedd 13 órai állapotot jelzi előre

A gyenge hidegfront ellenére marad a nyárias idő: a hét további része túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes lesz. Szombaton azonban újabb gyenge hidegfront vonul át a Kárpát-medence felett, és itt is oszlik fel. Ekkor a sok napsütés mellett erőteljesebb nappali gomolyfelhő-képződésre lehet számítani, elszórtan lehet zápor, zivatar. Jelentős csapadék (legalább 5 mm) nem valószínű.

A hidegfront középpontja Izlandtól délkeletre található; Észak- és Közép-Európa időjárását a Pireneusi-félszigettől az Alpokon át egészen a Skandináv-félszigetig húzódó frontrendszer alakítja. A front mögött hűvösebb levegő áramlik; Észak-, Északnyugat-Európában csupán 17, 24 fok között alakulnak a hőmérsékleti maximumok.

Orvosmeteorológia
A hidegfront élettani hatásai kedd délután még csak az északnyugati megyékben, estétől másutt is meghatározóvá válnak. Sokaknál fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás léphet fel, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.