Hidegfront érkezik hétfő délutánra

Vágólapra másolva!
Országszerte szép, nyári idő várható sok napsütéssel. A Kárpát-medence fölé hétfőn délutánig meleg, száraz levegő áramlik, majd a nap második felében a ciklon hidegfrontja eléri az országot. Estére mindenütt felhős lesz az ég, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.
Vágólapra másolva!

Az ország nagy részén több órára kisüt a nap. A hőmérséklet délután 28 és 33, késő este 20 és 25 fok között valószínű. A délutáni óráktól nyugat felől megnövekszik a felhőzet, estétől a középső országrészben is felhős lesz az idő, egyre többfelé várható záporeső, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Késő délutántól a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, sokfelé megerősödik, zivatar környékén viharos széllökések is lehetnek.

Kedden felszakadozik, csökken a felhőzet, az ország nagy részén több órára kisüt a nap. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 28 fok között alakul. Elsősorban keleten várható zápor, zivatar. A csapadék mennyisége területi átlagban 2 és 5 mm között valószínű. Az északnyugati szél megerősödik, a 10-25 km/órás átlagszél mellett 30-65 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. Zivatarok környezetében a széllökések helyenként elérhetik a 60-80 km/órát.

Orvosmeteorológia

Eleinte még a gyenge hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek a Kárpát-medencét észak felől érintő frontrendszer hatására. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás léphet fel az ilyen jellegű változásokra érzékeny szervezetűeknél. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál. Napközben ez a gyenge hidegfronti hatás is megszűnik, és délutántól már melegfront jellegű változásra lehet számítani.

Ilyen az idő Európában

A kontinens középső és déli területeinek időjárását anticiklonális hatások alakítják, ezért napos, eseménytelen az idő, és általában 30 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Spanyolországban, Kelet-Ukrajnában és a Kaukázustól északra 34, 38 fokot is mérnek. Ugyanakkor Izlandtól délre található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hullámzó frontálzónája meghatározza Nyugat-Európa időjárását. Arrafelé erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 fok körül, a frontvonal előtt inkább kevéssel afelett alakul.