Kóbormacska-sereggel irtják a patkányokat Kínában

Vágólapra másolva!
Kóbor macskákat tereltek össze egy nyugat-kínai városban, hogy így vegyék fel a harcot a környező legelőket elözönlő rágcsálók ellen. A patkányok azért szaporodhattak el, mert a nagyüzemi mezőgazdálkodás miatt kipusztultak a természetes ellenségeik.
Vágólapra másolva!

Mintegy százötven macskát eresztettek még májusban szabadjára a Pole (Bole) városát körülvevő mezőkön, hogy felvegyék a harcot a patkányinvázióval szemben. A ragadozókon kívül még több tonnányi patkánymérget is bevetnek a rágcsálók ellen Hszincsiang (Xinjiang) tartományban. Az intézkedésre a helyi illetékesek azért szánták el magukat, mert becslések szerint a patkányok 5,4 millió hektár megművelt területen és legelőn jelentek meg a tartományban

Az intézkedést a kínai sajtó a "macskahadsereg bevetésének" nevezi. Pole önkormányzata szerint a patkánylyukak száma felére csökkent. Egy illetékes szerint a macskakommandó bevált, ezért a tartományi hatóságok úgy tervezik, máshol is alkalmazni fogják a régióban - tudósít az állami Hszinhua hírügynökség. A rágcsálók és más kártékony állatok egyre súlyosabb gondokat okoznak az ország nagykiterjedésű füves területein, mivel a természetes ellenségeik - így a rókák - kipusztultak, a legelőket pedig túlságosan is igénybe veszik az állattartók.

A rágcsálóirtással foglalkozó szakemberek és az erdészek mindent elkövettek annak érdekében, hogy a távolabbi vidékekről begyűjtött kóbor macskák minél otthonosabban érezzék magukat Pole környékén. Ezért például források, vízfolyások mellett állítottak fel ketreceket számunkra, továbbá télen, amikor a térségben akár mínusz 30 Celsius-fokig zuhan a hőmérséklet, a környékbeli pásztorok házában élnek majd a macskák. A pásztorok ezért állami támogatást kapnak.