Váratlanul robbant a heves zivatar pénteken a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
A nagy meleg is hozzájárult ahhoz, hogy heves zivatarok alakultak ki pénteken Vas és Zala, majd Somogy és Baranya megyében. Fonyódon azért volt 117 km/órás széllökés is, mert a Balaton vízfelületén felgyorsulhatott a szél. A zivatarok előrejelzése az egyik legbonyolultabb feladat a meteorológiában.
Vágólapra másolva!

Több helyen viharos széllökéseket okoztak azok a zivatarok, amelyek péntek délután a hidegfront előtt alakultak ki, előbb Vas és Zala, majd Somogy és Baranya megyében. A front előtti úgynevezett meleg, nedves szállítószalagban összeáramlási vonal alakult ki. Mivel a hőmérséklet a talaj közelében a magas volt, a labilis légállapot tovább segítette a zivatarok létrejöttét. A széllökések fákat döntöttek ki, vezetékeket szaggattak le és villanyoszlopokat döntöttek ki. Szombat reggelre nagyjából hatszáz háztartás maradt áram nélkül Zalában.

A legerősebb széllökéseket Iklódbördőcén, Sármelléken és Fonyódon mérték: a műszerek 96, 98, valamint 117 km/órát rögzítettek. Utóbbi értékhez nagymértékben hozzájárult a Balaton vízfelülete, amely felett felgyorsulhatott a szél; több vitorlás is a tóba borult, de senki sem sérült meg. A zivatartevékenység 16 órától 20 óráig tartott a Dunántúl déli részén, helyenként intenzív csapadékhullással: Sármelléken 25, Szentgotthárdon 21 mm esett mindössze 30 perc leforgása alatt. "Rendkívül gyorsan, robbanásszerűen alakult ki a zivatar" - nyilatkozta a történtekről még pénteken Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa.

Forrás: OMSZ

Radarfelvételből, műholdképből és földfelszíni megfigyelésekből összeállított kompozit kép, augusztus 19., 15:30

A zivatarok előrejelzése az egyik legbonyolultabb feladat a meteorológiában, hiszen egy zivatarfelhő kialakulásához több feltételnek kell egyszerre teljesülnie. A heves zivatarokhoz a meghatározás szerint 90 km/órát meghaladó széllökés, illetve nagyméretű jég társulhat. Ezeknek a heves zivataroknak a kialakulásához még több feltétel együttes megléte szükséges azon túlmenően, amelyek a szokásos nyári zivatarok kialakulásához kellenek.

A zivatarok kialakulásának kedvező feltételek együttesen nem jelentek meg azoknak az előrejelzési modelleknek az eredményeiben, amelyet egy-két nappal korábban futtattak az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. A péntekre virradóan, éjjel egy órakor futtatott modellek alapján már jelentősen megnőtt a zivatarok esélye a térségben, de az előrejelzett légköri feltételek még mindig nem voltak elegendőek, hogy tartós, heves zivatarok is kialakulhassanak.

Forrás: OMSZ

Bal oldalon az augusztus 19-én éjjel 1 órakor futtatott ECMWF modell zivatar-előrejelzési
paraméterei láthatók, jobb oldalon pedig a 13 órakor készült modell-előrejelzés

Az adott napi általános és figyelmeztető előrejelzésben az OMSZ jelezte a zivatarok kialakulását az új meteorológiai információk alapján, és arra is felhívta a figyelmet, hogy némelyik zivatar akár hevessé is válhat - bár péntek délelőtti adatok, információk alapján ennek még alacsony volt a kockázata. Pár óra leforgása alatt azonban a légköri feltételek kedvezőbbekké váltak ahhoz, hogy ne csak zivatarok, hanem heves zivatarok is kialakulhassanak.

Fodor Zoltán, Pátkai Zsolt