A Balkánon van igazán hőség - 45 fok volt Mostarban

Vágólapra másolva!
Hőségriadót kellett elrendelniük csütörtökön a szerb, a montenegrói, a horvát, a macedón, a bosnyák és az albán hatóságoknak. A 40 fokos meleg miatt az embereket arra kérik, ha tehetik, maradjanak otthon, és igyanak sok folyadékot. Mostarban a gyerekek a Neretva folyóban fürödtek a kánikulában.
Vágólapra másolva!

Több országban hőségriadót rendeltek el a hatóságok a Balkánon a nagy meleg miatt. A jelenlegi hőmérséklet meteorológusok szerint mintegy 10 fokkal melegebb az egyébként ebben az időszakban mért átlagnál. Az Észak-Afrikából érkezett melegfront még napokig eltarthat.

Mostar lakosainak szerdán 45 fokos hőséget kellett elviselniük. A gyerekek a Neretva folyóban kerestek menedéket a meleg elől, éjszaka pedig volt, aki a szabad ég alatt aludt a Bosznia belsejében fekvő, az újjáépített középkori Öreghídról nevezetes városban. Az ország déli részén egyre többen szenvednek gyomorfertőzéstől - mondták el a helyi orvosok, mert a magas hőmérséklet kedvez a bakteriális fertőzéseknek, amelyeket a romlott étel fogyasztása okoz. Livno városában ötven ilyen eset fordult elő a héten.

A belgrádi egészségügyi hatóságok szerda óta több mint 600 telefonhívást kaptak lakosoktól, akik rosszul lettek a melegben. Montenegróban az utóbbi napokban több mint negyven fokot mutatott a hőmérő. A hatóságok azt javasolták a munkaadóknak, hogy ne dolgoztassák az embereket a legmelegebb időszakban. A bosnyák szakszervezetek azt kérték az építési vállalatoktól, hogy ha lehet, ne tegyék ki dolgozóikat a hőségnek. Montenegróban és Albániában a fővároshoz közel és az Adriai-tenger partján számos helyen kigyulladt az erdő, de komolyabb károkról vagy sérültekről nem érkezett jelentés.