38 fokig erősödik a kánikula csütörtökön

Vágólapra másolva!
Folytatódik a felhőtlen, derült idő és a kánikula csütörtökön: a legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 38 fok között valószínű, de késő estére is csak 23, 30 fok közé hűl a levegő. Valamelyes enyhülésre a hétvégén lehet számítani - a 30-35 fokos melegben megélénkül a szél, ami miatt valamivel kevésbé erősnek tűnhet majd a hőség.
Vágólapra másolva!

Szinte biztos, hogy csütörtökön megdől az országos és a budapesti napi melegrekord is - mondta Bozóki István, az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa az MTI-nek. Budapesten utoljára 121 éve volt hasonló meleg augusztus 25-én, 1890-ben 34,6 Celsius-fokot mértek ezen a napon.

Ma legfeljebb az északi megyékben lehetnek néhol fátyolfelhők, illetve estefelé az Északi-középhegység felett alakulhat ki kis valószínűséggel viharos széllel kísért zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hétvégére mérséklődik a forróság, szombaton 30-35 fokra lehet számítani, és megélénkül, néhol megerősödik a szél.

A fokozódó meleg egyre inkább megterheli a szervezetet, de az időjárásérzékenyeknél a melegfrontokkal együtt járó tünetek is jelentkezhetnek. A fejfájás, migrén, fáradékonyság hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak, alvási zavarok is előfordulhatnak. A hőség miatt fokozott a szervezet vízvesztése, ezért érdemes a szokásosnál lényegesen több vizet fogyasztani, lehetőség szerint ásványvizet. Délben, kora délután nagyon erős lesz az ultraibolya sugárzás.

Szerdán a budapesti után az országos napi melegrekord is megdőlt: Bugacon 39,1 Celsius-fokot mértek. Korábban 2007-ben mértek hasonló hőmérsékletet: Túrkevén pontosan 39 fokot rögzítettek augusztus 24-én. A tartós hőség miatt az egész országban piros szintű figyelmeztetés van érvényben. Folyamatosan locsolják az utakat Budapesten, Miskolc számos részén, Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron is. Több városban permetkapukat állítottak fel, megnyitották a közkutakat, és vizet is osztanak az autósoknak, gyalogosoknak. Egy felnőtt ember napi folyadékigénye minimum két, két és fél liter, de a mostani hőségben akár három liter folyadékra is szükség lehet. Akinek délidőben is a tűző napsütésben kell dolgoznia, annak ennél is több ajánlott.