Nyári szmog alakulhat ki Budapesten a kánikulában

Vágólapra másolva!
Valószínűleg kis mértékben szennyezettebbé válik a levegő csütörtökön Budapesten a legfrissebb légszennyezettségi adatok és az időjárási előrejelzés alapján. Az erős napsütés hatására gyakrabban alakulhat ki nyári szmog Budapesten, mert ahogy egyre többen térnek vissza a szabadságról, növekszik a járműforgalom.
Vágólapra másolva!

Kissé rosszabbodhat a levegő-egészségügyi helyzet Budapesten csütörtökön. Szerdán 20 és 24 óra között az egészségügyi határérték felett alakult a nitrogén-dioxid koncentrációja a főváros nagy részén - közölte az Országos Környezetegészségügyi Intézet. A szálló por koncentrációja a Kőrakás parki, az Erzsébet téri, valamint a Teleki téri mérőállomások környezetében kismértékben (4-10%-kal) haladta meg az egészségügyi határértéket. Az ózonkoncentráció túllépte a megengedett szintet a Kőrakás parki és a pesthidegkúti állomások környékén. Mindez köhögést, enyhe légzési tüneteket vált ki.

Az erős napsütés hatására gyakrabban alakulhat ki nyári szmog Budapesten, ezt az is elősegíti, hogy a szabadságolási időszak végéhez közeledve újra növekszik a forgalom - figyelmeztet a Levegő Munkacsoport. A fotokémiai szmog napsütéses, forró időszakokban alakul ki. A másodlagos szennyezők elsősorban a közlekedésből származó anyagokból keletkeznek nagy koncentrációban a napsütés hatására. Ilyenkor a levegő sárgásbarna színűvé válik, a látótávolság lecsökken.

Az ózonnal különösen szennyezett kora délutáni órákban a gyermekeknek, az időseknek és az érzékenyeknek érdemes kerülni a szabadban tartózkodást és kerülni a fizikai terhelést. Az ózon rövid idő alatt légúti gyulladást okozhat, mert erősen oxidáló hatású anyagról van szó. A folyamatos ózonkitettség csökkentheti a tüdőkapacitást és gyengítheti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Az anyag fokozottan kockázatos azok számára, akiknek már egyébként is sérült a tüdőfunkciójuk, például asztmában szenvednek vagy dohányoznak.

A nitrogén-oxidok belégzése szintén károsítja az ellenálló képességet, súlyosbítja az asztmás betegségeket, és gyakorta vezet légúti megbetegedéshez. A hosszabb távú kitettség következménye a tüdőfunkció gyengülése és vérképelváltozás. A magas NOx-koncentráció különösen a kisgyermekekre és az asztmás, légúti, szív- vagy érrendszeri betegségben szenvedőkre veszélyes - emlékeztet a Levegő Munkacsoport az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) levegő-egészségügyi kutatásaira hivatkozva.

A fotokémiai szmog kialakulásához vezető folyamat reggel, csúcsforgalom idején kezdődik, amikor a járművekből nagy mennyiségű nitrogén-monoxid, szén-monoxid és szénhidrogén kerül a levegőbe. Délelőttre a nitrogén-monoxidból és a szénhidrogénekből nitrogén-dioxid keletkezik, ami fény hatására elbomlik nitrogén-monoxiddá és atomos oxigénné (O). Délutánra az oxigénatom oxigénmolekulával (O2) reagálva ózonná (O3) alakul. Párhuzamosan az NO2-ból mérgező peroxi-acetil-nitrát (PAN) és salétromossav is keletkezik.