Nyárias, frontmentes meleg lesz az ősz első hétvégéjén

Vágólapra másolva!
Célszerű kihasználni a nyáriasnak ígérkező hétvégét, vízparton vagy strandon töltve a napot - a természetes vizek hőmérséklete még bőven meghaladja a 20 fokot. Sok lesz a napsütés, fronthatás sem terheli az arra érzékenyeket. Dél körül azért továbbra is erős lesz az UV-B sugárzás.
Vágólapra másolva!

Pénteken általában sok napsütésre számíthatunk, a Tiszántúlon erőteljesebb gomolyfelhő-képződéssel, főleg ott lehet néhol zápor, zivatar, a Dunántúlon inkább csak fátyolfelhők lesznek az égen. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között várható.

Szombaton is sok napsütés várható, ha időnként megnövekszik is a felhőzet, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között alakul.

Vasárnap időnként megnövekszik ugyan a felhőzet, de sok napsütés várható. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 11, 16, délután 26, 31 fok között alakul.

Időjárási front még nem ér el bennünket, markáns fronthatás tehát nem terheli a szervezetünket. A magasban zajló melegedést szombaton csak a légköri változásokra fokozottan érzékeny szervezetűek érezhetik, náluk a fejfájás, levertség hátterében légköri okok is lehetnek. A dél körüli órákban erős lesz az UV-B sugárzás, bár szeptembert írunk, az érzékenyebb bőrűek kerüljék a tűző napsütést.

A hétvégén az átlagosnál melegebb, de semmiképpen sem szélsőséges időjárásra számíthatunk. Ebben az időszakban 1941. szeptember 3-án, Kecskeméten mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet: 0,6 fok volt. De volt már igazi kánikula is szeptember első napjaiban, Szeged belterületén 35 fokot regisztráltak 1944 szeptember 3-án. A kerti munkáknak, az érett gyümölcsök betakarításának is kedvez a mostani meleg időjárás, és segíti az érési folyamatokat, a cukrosodást.

Ilyen az idő Európában

Európa északi része felett meglehetősen hűvös levegő helyezkedik el, többnyire sok a felhő, több helyen fordul elő zápor, és a hőmérséklet csúcsértéke csupán 12, 20 fok között alakul. A déli területeken ugyanakkor még sok a napsütés, nyáriasan meleg az idő, a délutáni órákra 25, 33 fok közé melegszik fel a levegő. A kétfajta légtömeget elválasztó frontálzóna mentén gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, néhol zivatar is kialakul.

A Kárpát-medence fölé továbbra is meleg levegő érkezik e frontálzóna déli oldalán, így ezeken a területeken nyáriasan meleg idő várható a hét végéig. Sok lesz a napsütés, eleinte főleg Erdélyben, vasárnap Ausztriában és Szlovákiában alakulhatnak ki nagyobb valószínűséggel záporok, esetleg zivatarok.

Ilyen volt az idő a héten
Az elmúlt hétre jellemző, rekkenő hőségnek véget vetett ugyan a hétvégén átvonult hidegfront, de nem hozott jelentős lehűlést. E hét első felében is alapvetően napos, meleg, nyári idő volt, az ország nagy részén csapadék nélkül, csak kevés helyen fordult elő zápor, zivatar. A viszonylag friss éjszakák után, napközben legtöbb helyen 25 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, az Alföldön sokfelé a 30 fokot is elérte, délen néhol kissé meg is haladta ezt a szintet.

Vadász Vilmos