Újabb hidegfront érkezik szerdán

Vágólapra másolva!
Éjszaka az Alföld irányába terjeszkedik a zivatarzóna, de kedden nyugaton már kiderül az idő. A sokszor viharossá fokozódó szél délutánra mérséklődik. Változékonyabbra fordult az időjárás: szerdán, csütörtökön újabb hidegfront jöhet.
Vágólapra másolva!

Éjszakára az Alföld irányába terjeszkedik a hidegfront hozta zivatarzóna, főként a déli, délkeleti megyékben lehet kiadós csapadék. Kedden nyugaton a gomolyfelhők mellett már sokat süt a nap, de keleten délelőtt még elszórtan várható zápor, zivatar. Kelet-Magyarországon még felhőszakadásos zivatar is lehet, jellemzően 30-50 milliméter közötti csapadékkal. Keddre virradóan 13, 19 fok lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 27 fok között valószínű, északkeleten lesz hűvösebb.

Délelőtt viharos lehet a szél az Észak-Dunántúlon és Budapest térségében, de délutánra már mérséklődik a szélsebesség. Zivatarok környezetében viharos széllökésekre kell számítani. Változékonyabbra fordul Magyarország időjárása, szerdán, csütörtökön újabb hidegfront jöhet.

Orvosmeteorológia

Országszerte meghatározóvá válik a hidegfronti hatás, mindenütt megszűnik a kánikula. A frontérzékenyeknél fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Általában nő a rakcióidő. A megerősödő szél sokaknál idegességet okozhat. Ugyanakkor a hidegfront révén fokozatosan felfrissül a levegő, és a front távolodásával általában javul a komfortérzet.

Ilyen az idő Európában

Ciklon alakítja A Brit-szigetek és Nyugat-Európa időjárását, több hullámban érkezik a hűvös levegő. Egy frontálzóna húzódik Skandináviától Franciaországig, erősen felhős az idő, több helyütt esik az eső, a hidegfronti szakasz déli részén zápor, zivatar is előfordul. A ciklon hátoldalán a hőmérséklet jellemzően 15 és 20 fok között alakul. A kontinens többi részein anticiklonális jelleg dominál, azaz sokat süt a nap, gyenge a légmozgás és meleg van. A csúcshőmérséklet a Földközi-tenger keleti medencéjében eléri a 30, 35 fokot, de még a Balti-államok és Lengyelország környezetében is kevéssel 20 fok felett alakul.