Roncstelep lehet a svéd szélerőmű-parkokból

szélerőmű, szélfarm, megújuló energia, zöld energia
Vágólapra másolva!
Könnyen rozsdatemetővé válhatnak a a szélerőmű-parkok a svéd energiaügyi hivatal szerint, ha nem módosítják a kivitelezési szabályokat. Dániában már több helyen egyszerűen a helyszínen hagyták a tulajdonosuk a lerobbant vagy lebontásra ítélt szélturbinákat.
Vágólapra másolva!

Mi lesz a tönkrement vagy csak gazdaságtalanná vált szélturbinákkal? - a svéd energiaügyi hivatal szerint a hatályos szabályok szerint semmi. Jelenleg lehetséges teljes szélerőmű-parkokat létesíteni az országban anélkül, hogy a beruházó pénzügyi garanciát vállalna a berendezés lebontására vagy felújítására, miután lejárt az élettartama. A legrosszabb esetben idővel így akár "rozsdaerdők" is tarkíthatják majd a tájképet. A gyártók jelenleg 20-25 évben adják meg a szélturbinák élettartamát.

Egy, az érvényes szabványok szerint átlagos méretűnek tekinthető szélturbina lebontása és hulladékként való hasznosítása mintegy 700 ezer svéd koronába (76 700 euróba) kerül a svéd Östgöta Correspondenten regionális lap számításai szerint. A sokszor száz méternél is magasabb széltornyok lebontását nehezíti, ha a tengerbe telepítették.

Svédországban az önkormányzatok semmilyen jogi eszközzel nem rendelkeznek ahhoz, hogy garanciát követelhessenek a létesítmények lebontásának finanszírozására - mondta a svéd állami energiaügyi hivatal szóvivője. A szélenergia hasznosításban úttörőnek számító szomszédos országban, Dániában számos sérült szélturbinát egyszerűen csak rozsdásodni hagytak a helyén, mert a tulajdonosoknak nincs pénzük sem a felújításhoz, de a lebontáshoz sem.

Forrás: AFP/Pedro Armestre
Forrás: AFP/Pedro Armestre

Svédországban 1560 MW energiát termelnek a szélturbinák, Dániában 3465 MW-ot, Magyarországon 201-et. Az Európában e téren vezető Németországban 25 777 MW a beépített kapacitás (az Európai Szélenergia Egyesülés, az EWEA 2009-es adatai)