Kiolthatatlanul ég ötven éve egy szénbánya az USA-ban

Centralia, Pennsylvania, ötven éve égő szénbánya
Vágólapra másolva!
Önkéntes tűzoltók gyújtották meg a szemetet a pennsylvaniai Centralia mellett, ám a lángok átterjedtek a szénbányára, amely 1962 óta ég. A mérgező füst és a talajomlások miatt az egész várost ki kellett telepíteni, a tűz megfékezése reménytelen. A lassan elégő, kiváló minőségű szén értékét egymilliárd dollárra becsülik.
Vágólapra másolva!

Szellemvárossá vált egy amerikai bányászváros: a pennsylvaniai Centraliában hajdan háromezren laktak, de mára alig heten maradtak (ünnepnapokon a létszám fölmehet tízre). Pennsylvania állam az elmúlt 49 évben több millió dollárt költött az oltásra, mindhiába.

A helyiek évekig ragaszkodtak a Philadelphiától északkeletre fekvő település megmentéséhez, ám miután 1981-ben egy tizenkét éves gyerek alatt beszakadt az út, és a fiút csak csodával határos módon sikerült kimenteni a 45 méter mély hasadékból, feladták otthonaikat. A Centraliába vezető országutat lezárták, vonat már nem jár ide, a település irányítószámát 2002-ben visszavonta az amerikai posta (a település itt látható a Google térképén).

Feltételezések szerint 1962 májusában öt önkéntes tűzoltó szemétégetésbe fogott a városban, ám figyelmen kívül hagyták, hogy a lerakóhoz közel egy használaton kívüli bányabejárat nyílik. A szakszerűtlenül eloltott tűz tovább parázslott, és belobbantotta a felszínhez közeli antraciteret (ez a legtisztább és legnagyobb fűtőértékű szén). Onnan terjedt tovább a zsarátnok a város alatt kanyargó, elhagyott járatokba. Ma két négyzetkilométeres területen ég a szén, de akár 15 négyzetkilométer is begyulladhat.

Az állandósult tűz miatt a temetőben füst száll fel a kriptákból, a benzinkutat be kellett zárni, mert a földbe ásott tartályokban az üzemanyag hőmérséklete elérte a 78 Celsius-fokot. A környék olyan ijesztő képet fest, hogy ez ihlette a Silent Hill című horrorfilm alkotóit, de a History Channel Élet az emberek után című sorozat egyik részét is itt forgatták, amely azt mutatja be, milyenné válik egy település huszonöt évvel az után, hogy elhagyják a lakosai.

Becslések szerint több mint hatszázmillió dollárba kerülne a tűz kioltása, amely a jelenlegi intenzitással akár még 250 évig éghet. A helyiek szerint a kormányzat azért nem igyekezik a mentesítéssel, mert a település ingatlanainak kisajátításával próbálja megszerezni az egymilliárd dollár értékűre becsült szénvagyont.

Forrás: Wikimedia Commons

Így nézett ki Centralia 2010 júliusában

Forrás: Wikimedia Commons

A mélyben parázsló tűz miatt a város közelében véget ér a PA 61-es út

Nem ez az egyetlen bányatűz az Egyesült Államokban, hasonló katasztrófákról beszámoltak a híradások Kentuckytól Coloradóig. A világon másutt is izzik a talaj: Dél-Afrika, Ausztrália, India és Kína szénbányáiban is előfordulnak tűzesetek. Dr. Anupma Prakash, az Alaszkai Egyetem geológusprofesszora szerint a kínai bányatüzek felelősek a világ fosszilis eredetű szén-dioxid-kibocsátásának 2-3 százalékáért. Évente körülbelül húszmillió tonna szén ég hamuvá a bányatüzekben - ez egyenlő Németország éves kitermelésével.