Egy évtizedig eltarthat lebontani a fukusimai erőművet

Vágólapra másolva!
Számos technológiai kihívással jár a fukusimai erőmű biztonságos lebontása, állapította meg a japán Atomenergetikai Bizottság a márciusi szökőárban megsérült atomerőműről. A folyamat valószínűleg több mint egy évtizedig tart majd többek között azért, mert új robotokat kell építeni a fűtőelemek kiemelésére.
Vágólapra másolva!

Kulcsfontosságú dolog eltávolítani a fűtőrudakat a használt rudak tárolására épített medencékből a fukusimai erőműben - állapította meg a japán Atomenergetikai Bizottság, mert csak így lehet biztosítani, hogy nem lesz további szivárgás, míg a sérült reaktorokat lebontják. Elemzők attól tartanak, hogy a folyamatot különösen megnehezítheti, ha a tárolók megsérültek a fűtőelemek kibocsátotta hő és sugárzás, illetve a hűtésre beléjük pumpált tengervíz miatt.

"Öt évbe telt, mire hasonló lépések kezdődhettek az amerikai Three Mile erőmű 1979-es balesete után" - mondta Hidzsikata Katszuicsiro, a Tepco szeizmikus mérnökségének vezetője. "Fukusimában valószínűleg több időre lesz szükség, mivel itt három sérült reaktor van, szemben az amerikai balesetben károsodott egyetlen reaktorral, és a károk is súlyosabbak" - magyarázta a szakember.

A szökőár miatt megsérült erőműben az a legnagyobb gond, hogy miként tömítik el a reaktorok acél védőtartályainak szivárgásait - közölte az üzemeltető vállalat, a Tepco. A vállalat szerint új robotokat kell építeni, amelyek képesek felmérni, hogy milyen viszonyok uralkodnak a tartályokban, de a szivárgások lokalizálására és betömésére is új robotok kellenek. Hasonló berendezések szükségesek a fűtőelemek kiemeléséhez. Az egész folyamat során ráadásul biztosítani kell a megfelelő hűtést is.

A bontás menetrendjéről szeptember 19-én, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) éves közgyűlésén tájékoztatja a nemzetközi közösséget a japán Atomenergetikai Bizottság.