Folytatódik az őszi nyár a hétvégén is

Vágólapra másolva!
Kárpótlás is lehet a most következő, napos hétvége a hűvös júliusi és augusztus eleji napokért. A nyárias melegben akár strandolni is lehet - bár a természetes vizek azért nem olyan melegek, mint a nyári hőségben, a vízhőmérséklet legtöbb helyen meghaladja a 20 fokot. A száraz idő miatt továbbra is erősen szórja pollenét a parlagfű.
Vágólapra másolva!

Pénteken a sok napsütés mellett helyenként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 26 fok között alakul. Szombaton is sok napsütés lesz, kevés felhő várható, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban 8 és 13, délután 24, 30 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt még országszerte napos idő lesz, majd délután nyugaton és északon időnként már több lesz a felhő, estefelé néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 15; a legmagasabb 27, 33 fok között valószínű.

A hét utolsó napjaiban időjárási front még nem éri el Magyarországot. A magasban egyre határozottabbá váló melegedés miatt azonban a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek azoknál, akik érzékenyen reagálnak a légköri változásokra. Ilyen helyzetekben gyakori a fejfájás, migrén; vannak, akik fáradékonyabbak, levertebbek lesznek. Az alvási zavaroknak időjárási okai is lehetnek. A reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál, ami veszélyes lehet annak ellenére, hogy egyébként kedvezőek a közlekedési viszonyok. A száraz idő miatt alig csökken az allergiás panaszokat okozó virágporok (főként a parlagfű pollenjének) koncentrációja: továbbra is erős pollenterhelésre kell számítani.

A kellemes meleg alkalmas a kertészkedésre, de a szárazság miatt sokfelé nehezen művelhető a rendkívül száraz talaj. A szüretek, betakarítási munkák szempontjából is szinte zavartalanok lesznek a feltételek. A napos, meleg idő segíti az érési folyamatokat, a cukrosodást.

Kellemes strandidő van a horvát tengerparton

A hőmérséklet előreláthatóan nem haladja meg az ezekben a napokban mért legmagasabb értékeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisában az 1961. szeptember 18-án, Túrkevén mért 34,4 fok jelenti az országos melegrekordot. Budapesten az ugyanerre a napra vonatkozó rekord 34,3 fok, amit 1947-ben regisztráltak. Szeptember harmadik hetében 1979. szeptember 17-én mérték a leghidegebbet: Homokszentgyörgyön mínusz 2 fok volt. Ugyanazon a napon Budapesten 1,2 fokot mértek.

A környező országok időjárását nagyrészt még anticiklonális hatások alakítják. Sok napsütés várható, amit főleg Ausztriában zavarhatnak gomolyfelhők - aki az Alpokban tervez túrázni, főleg vasárnap számíthat csapadékra. A horvát és a szlovén tengerparton igazi strandidő lesz továbbra is, a víz hőmérséklete sokfelé meghaladja a 25 fokot.

Egy anticiklonnak köszönhető a nyárias ősz

Augusztus második fele sok napsütést, igen meleg időt, többször tikkasztó hőséget hozott, és kifejezetten nyárias időjárás volt szeptember eddigi részében is. A meteorológusok gyakran hivatkoztak arra, hogy a Kárpát-medence időjárását anticiklon határozza meg. Az ilyen időjárási jelenségek időnként nagyon hosszú ideig fennmaradnak. Az elmúlt hetekben Európa déli területein, de gyakran Magyarországon is anticiklonális hatások voltak meghatározók - erre lehet számítani a hét utolsó napjaiban is.

Mit is jelent ez valójában? Az anticiklonok olyan, akár több ezer kilométerre elnyúló légköri képződmények, amelyekben a légnyomás magasabb, mint a környező területeken, sőt a középső részeken a legmagasabb. Az északi féltekén a levegő az anticiklon széle felé mutató spirálvonal mentén mozog a központi rész körül, az óramutató járásával egyező irányban, kissé kifelé.

Az anticiklon belsejébe, a kifelé távozó levegő helyére a magasból érkezik az utánpótlás, így leszálló, szárító, ezért felhőoszlató hatású légmozgások alakulnak ki. Nyáron kevés felhő, napos, száraz idő jellemzi az anticiklonokat. Télen ugyanakkor az ilyen területen gyakran van köd és rétegfelhő, az alsóbb légrétegekben a gyenge légmozgás miatt nedves, hideg levegő halmozódik fel, úgynevezett hidegpárna alakul ki.

Ilyen volt az idő a héten
Szeptember harmadik hete is nyáriasan meleg időjárást hozott. A hét elején sokfelé szinte zavartalanul sütött a nap, hétfőn, késő délután, a nyugati határszélen fordult elő zápor, zivatar az átmenetileg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből. A hőmérséklet legmagasabb értéke általában meghaladta a 27, 28 fokot, a déli területeken és az Alföld nagy részén 30, 34 fok között alakult. Az éjszakák azonban meglehetősen frissek, helyenként kifejezetten hűvösek voltak: hajnalra általában 20 fok, az Északi-középhegység völgyeiben néhol 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Szerda este egy hidegfront érte el az országot észak, északnyugat felől, de a csapadék csak kevés helyen mérsékelte a szárazságot, mert a frontátvonulást csak elszórtan kísérte zápor, zivatar. A front okozta néhány fokos lehűlés ellenére a hőmérséklet a sokévi átlag fölött maradt.