Valamivel kevesebb parlagfűpollen van a levegőben

parlagfű, parlagfűirtás, szénanátha, allergia, pollen
Vágólapra másolva!
Fokozatosan csökken a parlagfű virágporának koncentrációja, de még mindig elég pollen van a levegőben ahhoz, hogy erős allergiás tüneteket váltson ki. Több helyen így is negyedik szintű pollenriasztás van érvényben. A magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.
Vágólapra másolva!

A múlt héten országos átlagban csökkent a parlagfű pollenszórása, de több helyen még negyedik szintű riasztás van érvényben. A riasztási skálának hat fokozata van. Ezen a héten kedden valamivel még alacsonyabb pollenkoncentrációt mért Budapesten és Pécsen is az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI), így a virágpor-terhelés a nagyon magas szintről magas szintre csökkent. Az intézet jelentése szerint közepes a csalánfélék virágporának koncentrációja. (Az OKI pollenhelyzet-elemzései itt olvashatók.)

A múlt héten emelkedett a pollenszám Szombathely és Szeged környékén, Békéscsaba környékén pedig tetőzött a parlagfű pollenszórása. Negyedik szintű riasztás van érvényben Pécs, Szekszárd, Kecskemét és Békéscsaba térségében - ez azt jelenti, hogy egy köbméter levegőben 200-499 darab virágporszemcsét mérnek a pollencsapdák. Az ország jelentős részén ugyan valamivel enyhébb a pollenszórás, de így is eléri a hármas riasztási szintet: a mérések szerint 100-199 darab pollen lebeg egy köbméter levegőben.

Gyöngyös és Nyíregyháza térségében viszont már csak másodfokú riasztás van. Tatabánya és Eger térségében a levegő napi pollenszemtartalma már csak harminc és ötven között alakul köbméterenként. Mivel ez még mindig magasnak számít, ezeken a területeken elsőfokú a riasztás. A magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny - mondta korábban Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.