Helikopterrel nyomoznak a parlagfű után Veszprémben

parlagfű, parlagfűirtás, szénanátha, allergia, pollen
Vágólapra másolva!
Helikopterrel derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket Veszprém megyében, és a légi fotók alapján megindítják hatósági eljárást. Az új módszerrel a hatóságok egy nap alatt egy egész megyét képesek felderíteni. Veszprémben 17, Hevesben 8,5 millió forint bírságot szabtak ki az allergiát kiváltó gyomnövény miatt.
Vágólapra másolva!

Helikopterről készíttet felvételeket a nehezen megközelíthető és nagy kiterjedésű, parlagfűvel fertőzött területekről a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága. Az új módszerrel a hatóság egy nap alatt egy egész megyét képes felderíteni úgy, hogy a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak. A légi felderítés a földi bejárásokkal párhuzamosan történik.

A légifotók alapján a földhivatal jegyzőkönyvet vesz fel, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki. . A pollenterhelés 90 százaléka fertőzött mezőgazdasági területekről, leginkább a napraforgótáblákból származik az allergiában szenvedők érdekvédelmi szervezete, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) adatai szerint.

Közérdekű védekezést, vagyis az allergiát kiváltó gyomnövény irtását több mint 1900 hektár szennyezett területen rendeltek el a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal információja szerint. A kényszerkaszálással együtt mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságok. A parlagfű erős pollenszórása miatt a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása időben későbbre tolódik.

Heves megyében eddig összesen 8,5 millió forintnyi növényvédelmi bírságot szabott ki a megyei kormányhivatal. Eddig 23 hektáron hajtottak végre közérdekű védekezést, és a kaszálás költségeit is meg kellett fizetniük az ingatlantulajdonosoknak. Eddig 194 parlagfűvel fertőzött ingatlanról vettek fel jegyzőkönyvet a körzeti földhivatalok, jelezve, hogy a területen nem végezték el a parlagfűirtást. Az igazgatóság 115 esetben rendelt el közérdekű védekezést; az eljárással érintett terület nagysága 400 hektár.

Az ország túlnyomó részén továbbra is kétszáz-ötszáz pollenszem van egy köbméter levegőben minden nap, így a harmadik-negyedik szintű parlagfűriasztás van érvényben az Országos Környezetegészségügyi Intézet legutóbbi jelentése szerint. A riasztási skálának hat fokozata van. A magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny - mondta korábban Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.