Húsz fokkal lesz hűvösebb a front miatt a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Elérte a Kárpát-medence nyugati szélét egy nyugat-európai ciklon lassan mozgó, hullámzó hidegfrontja. A front hétfő délután indul meg kelet felé, hétfőn még csak az Alpokalján csökken miatta jelentősen a hőmérséklet. Éjszakára már a Tiszántúlon is esni fog.
Vágólapra másolva!

Hétfőn jelentősen visszaesik a hőmérséklet egy markáns hidegfront miatt: a nyugati országrészben késő délután is csak 12-14 fokra lehet számítani. Délelőtt záporok, zivatarok inkább csak az Alpokalján várhatók. Késő délutántól azonban egyre többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, mind több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A Dunántúlon nyugat, délnyugat felől intenzív záporok vagy zivatarok alakulnak ki. Ezeket elszórtan felhőszakadás is kísérheti, vagyis rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék (30-45 mm, kis területen akár 50 mm feletti) hullhat. A Tiszántúlon ugyanakkor végig napos idő és 29-32 fok ígérkezik, de délutántól ott is sokfelé kell esőre, záporra, zivatarra készülni.

Az ország nagy részén délkeleti, déli szél várható, többfelé erős lökésekkel kísérve. A Nyugat-Dunántúlon viszont vasárnap éjszaka a szél északira fordult, és hétfőn napközben gyakran viharossá fokozódik, akár 60-80 km/órás széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is lesznek viharos széllökések - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: OMSZ

Így csökken a meleg a front miatt (hőmérsékleti előrejelzés hétfő 16 órára). Kattintson a térképre az interaktív változatért!

Kedden reggel és délelőtt még sokfelé kell esőre számítani, de nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Estére mindenütt megszűnik a csapadék. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 15, 20, másutt 22, 27 fok között alakul. Az északi szél időnként megerősödik, a Dunántúlon viharos széllökések is lesznek, ott a 20-30 km/órás átlagszél mellett 45-70 km/órás maximális széllökésekre lehet számítani. A hét további napjain egyre több napsütésre, felmelegedésre van kilátás.

Lassan hullámzó ciklon hozza a lehűlést

Egy Nyugat-Európa fölött kialakult ciklon okoz rossz időt Magyarországon is. A ciklon középpontjával a Brit-szigetek fölött örvénylik; az alacsony nyomású övezet a Skandináv-félsziget déli részétől az Alpok-Pireneusok vonulatáig erősen felhős időt, sokfelé esőt, záport, néhol zivatart okoz. A Kárpát-medence nyugati szélét vasárnap éjszaka érte el E ciklon lassan mozgó, hullámzó hidegfrontja, de mivel csak hétfő délután indul meg kelet felé, ezen napon még csak az Alpokalján csökken miatta jelentősen a hőmérsékletet.

Szintén sok a felhő Északkelet-Európa fölött, ugyanakkor a Földközi-tenger térségétől az Alpoktól keletre eső területeken át egészen Ukrajnáig anticiklonális hatások uralkodnak, napos, száraz az idő. A hőmérséklet csúcsértéke a Mediterráneumban jobbára 28, 34 fok között alakul, míg Európa északi felén és a Brit-szigeteken 12, 18 fok a jellemző kora délutáni hőmérséklet.

Forrás: OMSZ

A Dunántúlon lehet a legtöbb esőre számítani (csapadék-előrejelzés hétfő 19 órára). Kattintson a térképre az interaktív változatért!