Sok esővel köszönt be az ősz

Vágólapra másolva!
Jelentős mennyiségű csapadékot hoz a Dunántúlra a hidegfront. Kisebb körzetekben 30 milliméter feletti csapadék is leeshet kedd estig. Szerdától viszont visszatér a késő nyárias idő, akár 25-27 fokos meleg is lehet.
Vágólapra másolva!

Elérte az ősz Magyarországot: hétfő estére nyugat felől megnövekszik a felhőzet, emiatt előbb a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén is több helyen lehet számítani záporra, zivatarra, helyenként jelentős mennyiségű csapadékkal. Kisebb körzetekben 30 mm feletti csapadék is leeshet kedd estig az úgynevezett beágyazódott záporok és zivatarok hatására. A Dunántúlon emellett viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 17 fok között alakul.

A hidegfront hatására mindössze 16 fok volt hétfő délután az Észak-Dunántúlon. A közeledő front miatt nagy hőmérsékleti különbségek alakultak ki szegedi 31 és a budapesti 30 Celsius-fokhoz képest Sármelléken 17, Győrben 18 fokot rögzített 16 órakor az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22-27 fok között várható, de a Dunántúl nagy részén csak 15-21 fok között valószínű. Estére mindenütt megszűnik a csapadék. Szerdától ismét visszatér a kellemes késő nyárias idő sok napsütéssel, csapadék nélkül. A nappali maximumhőmérséklet várhatóan 23-27 Celsius-fok között alakul. A hétvégére a nappali felmelegedés 21-25 fokig mérséklődik, de számottevő csapadékra nem kell számítani.

Az átmeneti lehűlés oka egy Nyugat-Európa fölött több középpont körül örvénylő ciklonrendszer. Ennek a lassan kelet felé hullámzó hidegfrontja érte el a Kárpát-medencét, így kedd estig nedvesebb, hűvösebb levegő érkezik Magyarország fölé is. Nyárias idő már csak Dél- és Délkelet-Európában van, ahol délutánonként 26, 34 fok közé melegszik a levegő.