A ködfoltok ellenére szép idő lesz a hétvégén

A hét közepétől anticiklon alakítja Magyarország időjárását, a benne kialakuló légmozgások eloszlatják a felhőket, szárító hatásúak. Így a hétvégén tartósan front- és csapadékmentes idő lesz. Érdemes viszont ügyelni az öltözködésre, hiszen az éjjelek, különösen a reggelek már hűvösek, és a legmelegebb órák is fogyatkoznak.

Pénteken sok napsütés várható. Inkább csak északkeleten lehet időnként több felhő, de itt is elvétve alakulhat ki jelentéktelen zápor. Az északi, északnyugati szél néha megélénkül. A hőmérséklet délután 21, 25 fok között alakul.

Szombaton és vasárnap is a napsütés lesz túlsúlyban, mérsékelt marad a légmozgás. Reggel ködfoltokra kell számítani, de ezek délelőtt lassanként megszűnnek. A hőmérséklet hajnalban 6 és 11, délután többnyire 20 és 25 fok között alakul.

Bátran lehet szabadtéri programokat tervezni, de azért a strandolás már nem igazán javasolt, hiszen a vízhőmérséklet már nem éri el a 20 fokot sem (csupán a keleti megyékben volt kevésbé érezhető a lehűlés). A kerti munkák nagy részének is kedvez az időjárás, de a hétfői csapadék csak a Dunántúlon enyhített némileg a talaj szárazságán. A szüretek, betakarítási munkák szempontjából is kedvezőek lesznek a feltételek. A napos, meleg idő segíti az érési folyamatokat, a cukrosodást, a szárazság azonban ebből a szempontból is kedvezőtlen.

Az átlagosnál két-három fokkal magasabb maximum-hőmérséklet ígérkezik ezen a hétvégén. Ennél viszont volt jóval melegebb is ebben az időszakban, hiszen 1918. szeptember 24 és 25-én Pécsett 35 fokot mértek a délutáni órákban. Ilyen meleg azóta még nem fordult elő ezeken a napokon.

A hétvégén a környező országok időjárását az anticiklon alakítja, ezért sok napsütés várható, csak helyenként lehet átmenetileg több felhő, de csapadék kizárt. Reggelente a mélyebben fekvő helyeken sűrű köd, helyenként pedig rétegfelhőzet jelenhet meg, de ezek délelőtt fokozatosan megszűnnek. A hőmérséklet reggel általában 6 és 13 fok között alakul, délután pedig a maximum Délvidéken és Erdélyben 25 fok körül valószínű, másutt általában 21, 24 fok között alakul.

Ilyen volt az idő a héten
Még hétfőn is folytatódott a kánikula az ország kétharmadán, a hőmérséklet csúcsértéke 28 és 32 fok között tetőzött. Időközben nyugat felől lassan közeledett egy hullámzó hidegfront, amely az Észak-Dunántúlra már meghozta a lehűlést, Sopronban mindössze 15 fok volt a hétfői maximum. A front déli szakaszán egy ciklon jött létre, amely délnyugat felől késő délutántól a Dunántúlon már kiadós esőt, záporokat okozott, néhol zivatar is kialakult viharos, sőt itt-ott orkán közeli széllökéssel. A csapadékzóna sajnos nem érte el az északkeleti megyéket, ezért itt nem tört meg a hosszan tartó szárazság, összességében a Dunántúlon és a déli országrészben hullott számottevő, 10-30 mm közötti csapadék. Kedden már csak keleten maradt meg a 25 fok, másutt hűvös, őszi idő volt, erős széllel. Szerdától tartósan szép idő következett.KAPCSOLÓDÓ CIKK