Marad a vénasszonyok nyara a jövő héten is

Vágólapra másolva!
Tartósan anticiklon alakítja az időjárást a hétvégén és a jövő héten is, ezért tovább tart a vénasszonyok nyara. A szép, napos és csapadékmentes időben bátran lehet szabadtéri programokat tervezni - a strandolást leszámítva, mert a természetes vizek hőmérséklete már a 20 fokot sem éri el.
Vágólapra másolva!

Szombaton a napsütés lesz túlsúlyban. A helyenként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből nem valószínű csapadék. Csak néhol élénkül meg az északi szél. A hőmérséklet hajnalban 7 és 12, délután többnyire 19 és 24 fok között alakul. Szombat estig egy gyenge hidegfront vonul el a Kárpát-medencétől északra, de Magyarországon csak a különösen időjárás-érzékenyekre hat; néhányuknál fejfájás, migrén, szédülés lehet, és hosszabbá válhat a reflexidő.

Vasárnap is szép, napos idő várható. A reggeli 6, 11 fokról általában 21, 25 fokig melegszik fel a levegő. Csapadék nem lesz. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. Az 5-10 km/órás átlagszél mellett 20-30 km/órás maximális széllökésekre lehet számítani. Hétfőn hasonlóan derült, száraz időre lehet számítani, 26 fokig melegszik a levegő. Arról, hogy miért tart ki a vénasszonyok nyara, itt olvashat bővebben.

Bátran lehet szabadtéri programokat tervezni a hétvégén, de azért a strandolás már nem igazán javasolt, hiszen a vízhőmérséklet már nem éri el a 20 fokot sem (csupán a keleti megyékben volt kevésbé érezhető a lehűlés). A kerti munkák nagy részének is kedvez az időjárás, de a hétfői csapadék csak a Dunántúlon enyhített némileg a talaj szárazságán. A szüretek, betakarítási munkák szempontjából is kedvezőek lesznek a feltételek. A napos, meleg idő segíti az érési folyamatokat, a cukrosodást, a szárazság azonban ebből a szempontból is kedvezőtlen.

Az átlagosnál két-három fokkal magasabb maximum-hőmérséklet ígérkezik ezen a hétvégén. Ennél viszont volt jóval melegebb is ebben az időszakban, hiszen 1918. szeptember 24 és 25-én Pécsen 35 fokot mértek a délutáni órákban. Ilyen meleg azóta még nem fordult elő ezeken a napokon.

A hétvégén a környező országok időjárását is az anticiklon alakítja, ezért sok napsütés várható, csak helyenként lehet átmenetileg több felhő, de csapadék kizárt. Reggelente a mélyebben fekvő helyeken sűrű köd, helyenként pedig rétegfelhőzet jelenhet meg, de ezek délelőtt fokozatosan megszűnnek. A hőmérséklet reggel általában 6 és 13 fok között alakul, délután pedig a maximum a Vajdaságban és Erdélyben 25 fok körül valószínű, másutt általában 21, 24 fok között alakul.