Vágólapra másolva!
Jóval többe kerülnek az új generációs, energiatakarékos villanyégők, mint a száz forint alatt is kapható hagyományosak. Kipróbáltuk, az energiatakarékosak közül melyik a legjobb egy teljes szoba bevilágítására. Számításaink szerint a kompakt fénycsövek térülnek meg a leghamarabb. Szeptembertől már a hagyományos 60-as izzókat is kivonták a forgalomból az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

Már nincs sok választási lehetőségük azoknak, akik eddig nem álltak át a hagyományos izzólámpák helyett energiatakarékosabb fényforrásokra. Szeptember elsejétől újonnan gyártott 60 wattos, hagyományos izzókat sem lehet már forgalomba hozni az Európai Unióban, vagyis amint a raktárkészletek teljesen kifogynak, ebben a kategóriában is csak a takarékos izzók maradnak a piacon. 2012 szeptemberétől a 40 és 24 wattos izzók forgalmazása is leáll.

Azonban a fordulópont idén ősszel-télen várható, hiszen aki eddig nem akart új generációs égőkre váltani, az megtehette, hogy például a 100 wattos izzó helyett inkább 75-öst vásárolt a nappaliba. Ha 2010-ben vett ilyen villanykörtét, akkor az nagyjából most fog kiégni, de a kifutó készletekből 60-assal pótolni a 100-ast már biztosan nem érdemes a lényegesen kisebb fényerő miatt.

Három, a 60-as égőnek megfelelő energiatakarékos fényforrást teszteltünk az utóbbi hetekben: két LED-es izzót, egy kompakt fénycsövet és két halogénes változatot. Mind a három típus közös jellemzője, hogy drágábbak, mint az akár száz forintnál is kedvezőbb árú hagyományos izzók, de mivel élettartamuk is jóval hosszabb, érdemes megfontolni, hogy milyen terméket vásárol az ember. Az izzócsere ezért a "kiégett - leugrom a sarki ABC-be - megveszem - becsavarom" rutinműveletből beruházási döntéssé változott.

Az alábbi táblázatból kiderül, ha öt 60-as izzót akarunk kicserélni, akkor leghamarabb a halogénes izzók térülnek meg. Hosszabb távon viszont a kompakt fénycsövek és a LED-es égők érik meg a befektetett pénzt, sőt viszonylag alacsony áruk - így a kicsi kezdeti befektetés - miatt az előbbiekből érdemes a leginkább bevásárolni:

Mennyi idő alatt térül meg az energiatakarékos izzó? (egyévi használattal számolva)
IzzótípusMegtérülésÖsszes költség
1 év alatt
Elhasznált izzók
száma
Világított órák
naponta
Hagyományos-15 95010 db3
LED-45 0005 db3
Kompakt fénycső1 év15 3005 db3
Halogénes> 1 év13 5005 db3


Mennyi idő alatt térül meg az energiatakarékos izzó? (ötévi használattal számolva)
IzzótípusMegtérülésÖsszes költség
5 év alatt
Elhasznált izzók
száma
Világított órák
naponta
Hagyományos-77 75030 db3
LED3,5 év55 0005 db3
Kompakt fénycső1 év26 2005 db3
Halogénes> 1 év61 4005 db3

A táblázatban az "összes költség" alatt az izzók árát és az adott idő alatt elhasznált villanyáram árát adtuk össze (egy kWh áram 45,51 Ft). Az izzók áránál az alsó-középkategóriás (tehát nem a legolcsóbb, de nem is a csúcstechnikát tartalmazó legdrágább) típusokat vettük figyelembe

Nevetségesen keveset fogyaszt, de drága - ez a LED

A gyártók a hosszú távra tervezőknek a 15-25 ezer órán át is világító LED-es izzót ajánlják. Nálunk egy 60-as izzónak megfelelő, a hagyományos foglalatba becsavarható modell járt, amelyet egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás konyhájának és nappalijának megvilágítására használtunk. A kisebb alapterületű konyhát hatékonyan világította meg az izzó, amely 60 watt helyett 9-et fogyaszt. Fénye ugyanolyan hangulatú, mint a hagyományos izzóé, és gömbszerű kialakítása is hasonló. A nagyobb alapterületű nappali hatékony bevilágítására viszont nem bizonyult elegendőnek.

Forrás: AFP/Paul J. Richards

A takarékos izzók mintegy 10-15 százalékkal csökkentik a villanyfogyasztást egy átlagos háztartásban

A hosszú, átlagos használat mellett akár nyolc-tíz éves élettartam egyszerre előnyös és hátrányos ennek a fényforrásnak az esetében. A LED-es izzók ugyanis a legdrágábbak az energiatakarékos izzók közül - egy-egy példány ára teljesítménytől függően a 10-12 ezer forintot is elérheti. Ha valaki egy tíz fényforrást működtető háztartás összes izzóját LED-esre cseréli, akkor a magas induló költségek (a drága izzók) miatt úgy számolhat, hogy a beruházás körülbelül három és fél év alatt térül meg. A megtakarítás egyrészt az energiatakarékos üzemmódból adódik, másrészt abból, hogy ez idő alatt a LED-es izzókat szinte biztosan nem kell cserélni. Tíz lámpában ennyi idő alatt körülbelül 50 hagyományos izzó fogy el, mert üzemidejük mintegy 1000 óra, vagyis egy átlagos háztartás egyetlen lámpájában egy-másfél évente cserélni kell őket.

A hosszú élettartam azért is lehet hátrány a LED-es izzók esetében, mert ez a leggyorsabban fejlődő területe a világítástechnikának, tehát könnyen megtörténhet, hogy három-öt év múlva még takarékosabb, még nagyobb teljesítményű és jóval kedvezőbb árú LED-es fényforrások kerülnek forgalomba. Aki tehát nem akar több tízezer forintot LED-es izzókra költeni, fontolja meg a szpotlámpa jellegű LED-ek beszerzését. Ezek tapasztalatunk szerint helyi megvilágításra - például olvasólámpába - kiválóak, nem szórják szerteszét a fényt, és a hagyományos tükrös 25-ös vagy 40-es izzók helyett csak egy-két wattot fogyasztanak. Kis teljesítményük miatt pár ezer forintért beszerezhetők.

A LED-ek előnye továbbá az is, hogy teljesítményük alig romlik a gyakori ki- és bekapcsolgatás ellenére sem, és nem tartalmaznak mérgező higanyt. Egyes típusaik viszont nem alkalmazhatók változtatható fényerejű világítótestekben. A hosszú élettartam megóvása érdekében elektronikájuk folyamatos hűtést igényel (ezért is látják el őket hűtőbordákkal, akárcsak a számítógépek processzorait), emiatt pedig általában nem lehet zárt lámpatestekbe csavarni őket. Néhány gyártó elismeri, hogy 5000 óra után a LED-ek fényereje mintegy 10 százalékkal gyengülhet.

Keveset fogyaszt, kevésbé tartós - jó kompromisszum a fénycső

Az energiatakarékos izzók közül a legtöbben a kompakt fénycsöveket ismerik. Energetikai hatásfokuk szinte olyan jó, mint a LED-es fényforrásoké, élettartamuk típustól függően 6-15 ezer óra. Egy hagyományos 60-as izzót egy 11-12 wattos fénycsővel lehet helyettesíteni. Ökölszabályként az alkalmazható, hogy a hagyományos izzó teljesítményét öttel kell osztani, így kapjuk meg az annak megfelelő fénycsövet. Kompakt fénycsövet most már több tucat kialakítás-teljesítmény kombinációban lehet kapni: van csupasz vagy burával ellátott változat, egyenes vagy csavart kialakítással. A bura formája legtöbbször a hagyományos izzóét utánozza.

Forrás: AFP/Frederick Florin

Hagyományos izzók a gyártósoron. Fokozatos kivonásukkal az Európai Unió üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátása évi 15 millió tonnával csökken

Tesztünk szerint egy 60-as hagyományos izzónak megfelelő kompakt fénycső szintén csak kisebb területű helyiségben válik be fő fényforrásként. Ennek részben a megszokás az oka, hiszen a hagyományos izzók teljes fénykibocsátása viszonylag kis felületen koncentrálódik, ezért az ember nagy fényességűnek érzékeli őket. A kompakt fénycsövek viszont jóval nagyobb felületen világítanak, fényük is szórtabb, kevésbé kápráztatják el a megfigyelőt, ezért gyakran kisebb fényűnek vélik őket. A másik ok pedig egyszerűen az, hogy a nappalikban általában 100-as hagyományos izzót vagy több 60-ast vagy 75-öst tartalmazó csillárt szokás fő fényforrásként használni.

A kompakt fénycsövek hátránya az, hogy nem ugyanúgy adják vissza a színeket, mint a több mint egy évszázad alatt megszokott hagyományos izzók. Nem annyira bírják az állandó ki- és bekapcsolgatást, és a folyamatos fejlesztések ellenére a bekapcsolás utáni percekben nem a teljes fényerővel világítanak. A fénycsövek mérgező higanyt tartalmaznak, de csak maximum 5 milligramm mennyiségben, ami egy golyóstoll hegyén lévő tintapöttynek felel meg (a klasszikus lázmérő körülbelül 500 milligramm higanyt tartalmaz). Ha eltörik a kompakt fénycső, érdemes kiszellőztetni a helyiséget, majd egy nedves ruhával feltörölni a maradványokat. A lámpa darabjai nem érhetnek a bőrhöz, és a takarításhoz nem szabad porszívót használni.

Forrás: AFP/Frederick Florin

Balra a halogénes, jobbra a hagyományos izzó

Nem sokkal takarékosabbak, de rövid távon olcsóbbak a halogénesek

A hagyományos izzókat felváltó égők közül a halogénizzók a legkevésbé energiatakarékosak. Noha energetikai hatásfokuk alacsony, 10 százalékos, még mindig jobb, mint a hagyományos izzóé, amely a felhasznált áram 95-98 százalékával csak a helyiség levegőjét fűti. Aki olcsón akar takarékosabb izzót vásárolni, akkor számára ez a megoldás, hiszen ilyen fényforrások már pár száz forintért is kaphatók (jellemzően az áruk közelebb esik az ezer, mint a száz forinthoz). A tartósteszt során két hagyományos százas körtét cseréltünk két 53 wattos halogénesre.

A halogénizzó előnye a kellemes, a volfrámszálas izzóéhoz hasonló fény, az alacsony ár, továbbá az is, hogy ez a fényforrás jól tűri a gyakori ki- és bekapcsolást, továbbá változtatható fényerejű lámpában is biztosan használható. Nem tartalmaz higanyt. Hátránya a LED-éhez és a kompakt fénycsőéhez képest jelentősen rövidebb, körülbelül kétezer órás élettartam.

Fontos kulcsszavak: fényerő, fényáram és színhőmérséklet

Mire érdemes figyelni energiatakarékos izzók vásárlásakor? A gyártók sokszor egymással nem teljesen összehasonlítható módon adják meg a csomagoláson az illető fényforrás teljesítményét. Sokszor csak a fényerősséget tüntetik fel kandelában mérve, ami egyszerűen azt jellemzi, hogy egy adott irányban mekkora az izzó fényerőssége. A teljesítményről pontosabb képet ad a fényáram, aminek a lumen a mértékegysége. Ez egy származtatott mennyiség, amit azt fejezi ki, hogy az adott égő hány kandela fénnyel milyen hatást gyakorol egy szabványos fénymérőre. Az izzó teljesítményét a leginkább az jellemzi, hogy egy watt befektetett energiából mennyi fényt termel - előfordulhat, hogy az adott izzó nagyon keveset fogyaszt, de a fényereje is kicsi. A teljesítmény mérésére a lumen/watt arányt használják a fénytechnikában (lm/W). Néhány jellemző érték:

Egyes takarékos izzók teljesítménye
Izzó típusaFényáram Teljesítmény
100 wattos hagyományos izzó1300 lumen13 lm/W
100 wattos halogénizzó1800 lumen18 lm/W
20 wattos kompakt fénycső1200 lumen60 lm/W
2 wattos LED-es fényforrás96 lumen48 lm/W
3 wattos LED-es fényforrás220-260 lumen75-85 lm/W
9 wattos LED-es fényforrás450 lumen50 lm/W

színhőmérséklet