Olcsóbb a helikopteres parlagfű-felderítés a hatóságok szerint

parlagfű, parlagfűirtás, szénanátha, allergia, pollen,közmunkások
Vágólapra másolva!
A hagyományos bejárásnál gyorsabban és olcsóbban fedezhetők föl helikopterről a parlagfűvel fertőzött területek a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója szerint. A hivatal bírságol is a gyomnövény miatt, de elsősorban nem büntetni akarnak, hanem ki akarják kényszeríteni, hogy az érintettek tisztítsák meg földjeiket a parlagfűtől.
Vágólapra másolva!

Kísérleti jelleggel helikopterről derítik fel a parlagfüvet Csongrád megyében is. A 120-150 méteres magasságban repülő helikopteren ülő szakemberek 2-2,5 kilométeres szélességű sávot tudnak átpásztázni, így egy nap több mint 130 ezer hektár vizsgálható meg. Amennyiben parlagfűvel fertőzött területre bukkannak, alacsonyabbra ereszkedve rögzítik a tábla határainak koordinátáit - mondta Hódi László, a megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. Így a megye egész területét egy-két nap alatt át lehet vizsgálni, , míg ez korábban gépkocsival hetekbe telt a földhivatalok munkatársainak.

A felderítés végeztével a földhivatalban azonosítják a fertőzött terület tulajdonosát, és amennyiben lehetséges, elrendelik a közérdekű védekezést. Ezt akkor rendelhetik el a hatóságok, ha nincs kultúrnövény a táblán; továbbá növényvédelmi bírságot szabnak ki. A büntetés nagysága a terület méretétől és fertőzöttségétől függően 15 ezer és 5 millió forint között lehet. A felderítés célja elsősorban nem a bírságolás, hanem a jogkövető magatartás kikényszerítése. Hódi szerint ez eredményesnek is tűnik, mert korábban volt olyan év, hogy a megyében hatszáz parlagfűvel kapcsolatos eljárás indult, idén eddig csak kétszáz.

Az allergiában szenvedők érdekvédelmi szervezete, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az [origo] részére készült elemzésében az szerepel, hogy a helikopteres felderítéssel a hatóságok jórészt már elkéstek, mert mire a védekezésre egyáltalán sor kerülhet, a gyomnövény már nem fog virágozni.

Országos összehasonlításban a megye közepesen fertőződött parlagfűvel. Jelenleg a hatfokozatú skálán négyes riasztás van érvényben az allergiát keltő növény virágpora miatt - mondta Bálint Beatrix, a Deszki Mellkasi Betegségek Szakkórháza főigazgató főorvosa. Magyarországon a lakosság 20-30 százalékánál jelentkeznek a parlagfűpollen miatt allergiás tünetek. Ezek csökkentéséhez több éves következetes munkára van szükség, mivel a növény magja öt-hat évig megőrzi csírázóképességét - magyarázta a tüdőgyógyász.