Alig lehet kiásni a burgonyát a szárazság miatt

Vágólapra másolva!
Felemás helyzetet teremt az időjárás az őszi mezőgazdasági munkákhoz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A szinte nyári meleg gyorsítja a napraforgó, a kukorica és az alma betakarítását, ugyanakkor a talaj szárazsága hátráltatja a burgonya ásását, valamint az őszi vetéshez a talaj-előkészítést, sőt rontja a már földbe került magvak kelését is.
Vágólapra másolva!

A még betakarítatlan burgonyatáblákon teljesen lelassult a munka: a szinte csontkemény talajból még feszítővassal sem tudják kiszedni a krumplit Nyírtelek-Gyulatanya határában - mondta Guttyán Tamás, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza. A megyében 1550 hektáron vetettek burgonyát, de a terület kilenctizedén már befejeződött az ásás; a termésátlag elfogadható, 24,5 tonnás.

A 30 fok körüli meleg, csapadékmentes időjárásban megküzdenek a gépek az őszi vetés talaj-előkészítésével is. A gépek jelentősen több üzemanyagot használnak fel, az alkatrészek jobban kopnak a kőkemény talajban, és gyakoriak a meghibásodások is - mondta a szabolcsi főfalugazdász. Október elejéig biztosan marad a csapadékmentes, derül idő az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint (részletek itt olvashatók).

A szárazság az őszi vetést is hátráltatja: a több mint 11 ezer hektár repcéből eddig 9900 hektárt tudtak elvetni. A csapadékhiány miatt fel is függesztették a gazdálkodók a további magelhelyezést. Az elvetett terület 15-20 százalékán a hiányzó eső miatt nagyon rosszul kelt ki a repce, vagyis valószínűleg újra kell vetni, vagy más növényt kell majd ültetni a helyére. Őszi búzából 34 000 hektár terület vetését tervezik Szabolcsban, de eddig csak 2500 hektárral végeztek a száraz időjárás miatt.

A meleg időjárás a majdnem 16 ezer hektárnyi almásban is gondokat okoz a térségben: hullik a gyümölcs, amit a májusi fagy is megtizedelt tavasszal. Így várhatóan október közepéig be is fejeződik az almaszüret, hiszen étkezési alma alig van, zömmel a légyártó üzemekbe kerül a termés. A feldolgozók eddig 60 ezer tonnát vettek át, s a korábbi 36 forintos felvásárlási ár most 32-33 forintra csökkent (áfa nélkül számolva). A kevés étkezési almáért 70-100 forintot fizetnek a kereskedők a termelőknek.