Ezermilliárdokba kerül leszerelni a fukusimai atomerőművet

Vágólapra másolva!
Több ezer milliárd japán jenbe kerül a március 11-i szökőár után megsérült és leolvadt fukusimai atomerőmű biztonságos leszerelése. A japán kormány el akarja kerülni az erőművet üzemeltető Tepco csődjét, mert a sugárszennyezett terület megtisztítása még hosszú évekig is eltarthat. Az üzemeltető új, robotkamerás videókat mutatott be a megsérült reaktorblokkokról.
Vágólapra másolva!

4532,5 ezer milliárd jen kár érte a március 11-i atomkatasztrófa miatt a fukusimai erőmű tulajdonosát, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) áramszolgáltatót. A kárértéket a Tepco pénzügyi helyzetét felmérő bizottság becsülte fel, az erről szóló jelentést szeptember 30-án nyújtották be a japán kormánynak - számolt be a Jomiuri hírlap információi alapján a Bloomberg üzleti hírügynökség. A japán kormány el akarja kerülni, hogy a 29 millió fogyasztót kiszolgáló áramszolgáltató csődbe menjen az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb nukleáris balesetsorozat miatt.

A Tepco vesztesége jelenleg 180 milliárd jenre rúg, és a cégnek forrásokat kell találnia a többszörösen megsérült Fukusima Daiicsi atomerőmű leszerelésére és a térség sugármentesítésére. Hogy mennyibe kerül a mentesítési eljárás, attól függ, hogy mi lesz az ára az erőmű körüli megművelt területek és lakóövezetek megtisztításának - nem kizárt, hogy egyes térségek még évtizedekig lakhatatlanok maradnak. A négy megsérült és részben leolvadt reaktor leszerelése 1120 milliárd jenbe kerül a Nikkei hírlap adatai szerint. Ez 3163,5 milliárd forintnak felel meg - a nagyságrendet jól érzékelteti, hogy a magyar központi költségvetésben mintegy 8200 milliárd forint kiadás szerepel 2011-re.


Az atomerőmű megsérült blokkjainak állapotát robotokkal vizsgálják. Ez a videó szeptember 24-én készült a 3-as számú reaktorblokkban (forrás: Tepco)

A japán kormányzat a villanyáram hatósági árának emelésével és pluszadókkal teremthet forrást a költségek fedezésére, mondta erről Joszimi Vatanabe, az ellenzéki Mindenki Pártja vezetője, aki szerint a folyamatosan állami kölcsönökre szoruló Tepco mesterségesen életben tartott zombivállalattá válik. "A Tepco túl nagy ahhoz, hogy bedőljön" - nyilatkozta Reizsi Ogino, a tokói Mitsubishi UFJ Morgan Stanley elemzője a Bloombergnek. "A kormányzati illetékesek nem akarnak a nukleáris válsággal foglalkozni. Egyszerűbb a Tepco vezetőire hagyni a bocsánatkérést" - tette hozzá.

Eközben pénteken a japán parlament jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében egy új, független szakértőkből álló bizottság elemezné az atomerőműben történt balesetet. A törvényhozás mindkét háza által elfogadott dokumentum szerint tíz személyt választanak ki arra, hogy tagja legyen az elemző testületnek. Erre a parlament alsó- és felsőházának képviselőiből összeálló húszfős testület tesz javaslatot - tudósít az MTI a Kiodo hírügynökség alapján.

A szakértői grémium teljesen függetlenül működik a kormány által létrehozott hasonló célú csoporttól. A testület tanulmányozza majd a március 11-i természeti katasztrófát követően a Fukusima-1 atomerőműben történteket. Az októberben felálló bizottság hat hónapon belül terjeszti a törvényhozás elé jelentését, amelyben javaslatokat is tesz annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson többé elő. A testület szakértői megkaphatnak minden dokumentumot a hatóságoktól és a vállalatoktól, illetve meghallgathatják a villamosipari cégek vezetőit.


A robotfelderítéssel készült felvételek a 2-es számú reaktorblokkban (forrás: Tepco)