Hamarosan vége a parlagfű-szezonnak

Vágólapra másolva!
Tovább csökkent a parlagfű pollenszórása az elmúlt héten. Közeledik az allergiaszezon vége, már csak Békéscsaba térségében van érvényben piros, azaz elsőfokú riasztás a gyomnövény virágpora miatt.
Vágólapra másolva!

Narancssárga figyelmeztetés van érvényben a parlagfű pollenje miatt Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen környékén, és ugyanez a helyzet Szolnoktól délre, valamint a Budapest, Kecskemét, Szeged sávban és Kaposvár térségében - ez látható a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképén. Ez annyit tesz, hogy már nem éri el a harmincat sem a levegő napi pollenszem-tartalma köbméterenként. A pénteken esővel és viharos széllel érkező hidegfront is csökkenti a pollenszinteket.

Az ország összes többi területén már zöld jelzés látható, eszerint itt már figyelmeztetés sincs érvényben. A pollenhelyzet alakulását itt lehet követni az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) oldalán.

A PPRR-ben a pollenszórás erősségét kilenc fokozatú színskála jelöli. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik.

Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötétbordó, az ötödfokúé fekete, végül az "extrém magas" szintet ambrózia szín jelöli. A magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny - mondta korábban Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos.