Kevés esőt és fejfájós órákat hoz az újabb hidegfront

Vágólapra másolva!
Újabb hidegfront éri el szerda délután Magyarországot. Emiatt eső, zápor valószínű északkeleten és nyugaton, de a sok csapadékot hozó felhőrétegek elkerülik az országot. Csütörtökön már felszakadozik a felhőzet és egyre többfelé süt ki a nap. A gyors időjárás-változás miatt fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet.
Vágólapra másolva!

Szerda kora délután 14-22 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet, a legmelegebb idő Pécs környékén várható. Többnyire erősen felhős lesz az ég: északkeleten és nyugaton eső, zápor valószínű egy észak-európai ciklon miatt, amelynek hidegfrontja dél körül éri el a Kárpát-medencét. A legtöbb eső késő este és éjszaka valószínű a Balaton környékén, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Az éjszakai órákban a Dunántúl északi részén is eshet, viszont a 2 milliméternél több csapadékot hozó felhőrétegek elkerülik Magyarországot. A legalacsonyabb hőmérséklet hajnalra 5, 10 fok között valószínű.

Csütörtökre virradóan észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12, 17 fok között alakul. Szórványosan még előfordulhatnak záporok, de a csapadék mennyisége területi átlagban nem haladja meg a 2 millimétert. Megerősödik, időnként megélénkül az északnyugati szél: a 10-20 km/órás átlagszél mellett 30-55 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.

Orvosmeteorológia

A fokozatosan megszűnő melegfronti hatást a déli óráktól egyre többfelé hidegfront jellegű változás követi. A frontérzékenyeknél esetenként fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet. A hidegfronti változásnál növekedhet a görcshajlam. A változó időben csökkenhet a koncentrálóképesség mind a munkában, mind a vezetésben. A hűvösebb, szeles idő miatt ajánlott rétegesen öltözködni.

Így változik az időjárás a továbbiakban

Északkelet felől felszakadozik a felhőzet. Vasárnapig csak időnként lesz felhős az ég, sok napsütés várható. Kezdetben szórványosan még előfordulhat egy-egy zápor, majd csapadékra már nem kell számítani. Kifejezetten fagyosak lesznek viszont a hajnalok: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 4, 10 fokról +1, -4 fokig csökken. Nappal is hidegebb lesz, a legmagasabb hőmérséklet eleinte 12, 17, majd 9, 14 fok között várható.