Többezer turista rekedt a köd miatt a Himaláján

Vágólapra másolva!
Több mint kétezer turista rekedt a Mount Everest térségében a hatalmas köd miatt. Az egy hétig tartó kényszerű várakozást több százan elunták és gyalog indultak útnak, hogy kijussanak a Himalájából.
Vágólapra másolva!

Hétfőre ugyan felszállt a köd, és a járatok is elindulhattak a térség egyetlen településének, Luklának a repülőteréről, ám mintegy négyszáz turista a hét végén a Luklától mintegy négy napnyi járóföldre lévő Jiribe indult, ahonnan buszokkal tervezik a továbbutazást Katmanduba. A település 2860 méteres magasságban fekszik, itt látható a Google világtérképén.

A turisták október 31. óta várakoznak, a sűrű köd miatt ugyanis lezárták a helyi repülőteret. A hatóságok információi szerint a túrázók sátrakban vagy a teltházas hotelek éttermeiben, halljaiban aludtak. A szállások díja nagyon gyorsan megnőtt, a hús- és a gyümölcskészlet kifogyóban van.

Jó időben naponta ötszáz turista landol és indul útnak a luklai reptérről. A világ egyik legveszélyesebbjeként számon tartott Tenzing-Hillary repülőteret gyakran zárják le a rossz idő miatt. Nepál a hegymászók és túrázók egyik legkedveltebb úti célja. Itt található a világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc. Jelenleg a világ legmagasabban elhelyezett webkamerájának képe szerint magán a Csomolungmán tiszta volt az idő hétfőn:

Forrás: Ev K2 CNR