Nem segít a szmogos városokon a csendes idő

Vágólapra másolva!
Folytatódik a csendes, eseménytelen idő szerda estig, emiatt nem javul a szmoghelyzet Észak-Magyarországon, ahol alig mozdul a levegő. Csapadék nem várható, fronthatás továbbra sincs.
Vágólapra másolva!

Kedden délután megélénkül a délkeleti szél Közép-Magyarországon. Késő délután este kiugróan magas lesz Budapesten a kisméretű szállópor (PM10) koncentrációja, de napi átlagban számolva a tájékoztatási határérték körül alakul. Ezért szmogriadót valószínűleg nem kell elrendelni, de szennyezés miatt továbbra is kifogásolt a levegő minősége a fővárosban az Országos Környezetegészségügyi Intézet mérése szerint. Nyíregyházán és Putnokon továbbra is veszélyesen szennyezett a levegő a szálló por miatt. (A szmoghelyzetről szóló összes hírünket itt találja.)

Éjszaka párás idő lesz, több helyen képződik köd, amely tartósabban megmaradhat a Nyugat-Dunántúlon. Hajnalra általában -3 és +3 Celsius-fok közé hűl a levegő. Szerdán többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, délután az ország északkeleti harmadán lehet időnként több a fátyolfelhő. Csapadék nem lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 12 és 16 fok között valószínű, csak a tartósabban ködös területeken lehet kevéssel 10 fok alatt.

Ilyen az idő Európában

Anticiklon húzódik az Északi-tengertől a Fekete-tengerig. Területén a hajnali ködfoltok feloszlását követően többnyire gyengén felhős, napos az idő. A magasnyomás északkeleti peremén hideg van; Oroszország európai területén már napközben is fagy.

Az anticiklont ciklonok veszik körül nyugatról és északról is. Borult az ég a Jeges-tenger feletti örvénylő ciklon hatására a Skandináv-félsziget és Oroszország északi részén, helyenként havazik. A Földközi-tenger nyugati medencéjében elhelyezkedő, lassan gyengülő ciklon Délnyugat-, Nyugat-Európában okoz még borult időt, Dél-Franciaországban, Észak-Olaszországban többfelé esőt, záport, helyenként zivatart.