A szeles idő segíthet a szmogriadós Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
Ismét szmogriadót rendeltek el szerdára Nyíregyházán a szálló por miatt. Csütörtökön és pénteken viszont megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél a város környékén, így a hétvégére meg is szüntethetik a riasztást.
Vágólapra másolva!

Nyíregyházán kívül szerda reggel még Sajószentpéteren veszélyesen rossz a levegő minősége az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) mérései szerint. Az előbbi városban a szálló por (PM10) átlagkoncentrációja már hétfőn meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket, a keddi mérési eredmények pedig ennél is rosszabb értékeket mutattak - mondta Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP).

Ilyen időben kerüljék a szabad levegőn történő tartózkodást, aktív testmozgást a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők - ajánlja az OKI. Az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban.

Csütörtökre és péntekre viszont szeles időt jelez előre a meteorológiai szolgálat, így a hét végére akár meg is szüntetheti a riasztást a városi szmogriadó-bizottság. Csütörtökön megélénkül, helyenként megerősödik Nyíregyháza környékén az északi szél: a 10-25 km/órás átlagszél mellett 30-50 km/órás maximális széllökésre lehet számítani a derült, napos időben. Pénteken mérsékelt északkeleti szél javítja a levegő minőségét, az 5-15 km/órás átlagszél mellett 20-30 km/órás maximális széllökések valószínűek.

Ismét tűzgyújtási tilalmat vezetnek be szerdán a városban a további szennyezés megelőzésére, így kerti hulladékot és avart sem lehet majd égetni. A rendőrség, a tűzoltóság és a közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan járőrözni fognak, és ellenőrzik a tilalom betartását; az azt megszegőket helyszíni bírsággal sújthatják. Felfüggesztik a fényvisszaverő zebrák felfestését, hogy a munka ne okozzon nagyobb forgalmi dugókat a megyeszékhelyen, a lakosságot pedig arra kérik, lehetőleg mellőzzék a dízelüzemű autók, egyéb járművek használatát. Nyíregyházán október 30-ától november 7-éig volt riasztás a szálló por miatt.