Mínusz 10 fokos fagyok lesznek a hétvégén

Vágólapra másolva!
Sarkvidéki eredetű levegő áramlik Magyarország fölé a hétvégén. Hajnalra ezért mínusz 1, mínusz 6 Celsius-fokig hűl a levegő, de a fagyzugos helyeken kifejezetten téliesek lesznek a reggelek a mínusz 10 fokban.
Vágólapra másolva!

Péntek délutánra fokozatosan mérséklődik az északkeleti, keleti szél, estétől mérsékelt, változó irányú lesz a légmozgás. Hajnalra -1, -6 fokig hűl a levegő, de a fagyzugos helyeken még hidegebb valószínű: -8, -10 fok is lehet.

Szombaton derült, napos idő valószínű, csapadék nélkül, kevés helyen növekszik meg a felhőzet. Délutánra 6, 10 fokig melegszik a levegő; a leghidegebb az Észak-Dunántúlon, a legmelegebb Szeged környékén lesz. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de északkeleten megélénkül az északkeleti szél.

Vasárnap is a napsütés lesz túlsúlyban. A ködfoltok feloszlanak. Eső nem várható. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de északkeleten megélénkül az északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, -7 fok között valószínű, de főleg a völgyekben -10 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. A csúcsérték 6, 10 fok között várható.

A jövő hét elején tartósan borult, párás, néhol ködös területek is lesznek, főleg a Dunántúlon - másutt többé-kevésbé napos idő következik a reggeli párásság és köd megszűnése után. Szerda estig sehol sem lesz jelentős mennyiségű csapadék, vagyis legalább 5 mm. Hétfő hajnalban kifejezetten hideg lesz; -2, -10 fokig csökken a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5, 10 fok között, de a tartósan ködös helyeken 5 fok alatt várható.

Megreked a fagyzugokban hideg levegő

A fagyosabbá váló időjárást az okozza, hogy hideg és száraz levegő áramlik Közép-Európa fölé egy nyugat-európai anticiklon és egy fekete-tengeri ciklon közös áramlási rendszerében. Európa legnagyobb részének időjárását továbbra is magasnyomás alakítja. Az anticiklon peremén több a felhő, északkeleten helyenként havazik, a délnyugati területeken pedig gyakori a tartós köd. A hőmérséklet csúcsértéke északon, északkeleten fagypont közelében alakul, a magasnyomás déli peremén azonban még helyenként a 20 fokot is eléri. Ugyanakkor Európa nyugati partvidéke mentén, valamint a Fekete-tengertől északkeletre ciklon örvénylik.

Forrás: OMSZ

Ilyen hideg várható vasárnap éjjelre - részletekért kattintson a térképre!

Fagyzugok ott alakulnak ki, ahol a meleg levegőnél nagyobb fajsúlyú, hideg levegő elfoglalja az adott terület legmélyebben fekvő, úgynevezett "lefolyástalan" részét a derült, szélcsendes éjszakákon. Emiatt kis területen belül, akár néhány méteres távolságban is jelentős hőmérsékleti különbségek alakulhatnak ki. Ez a magyarázata annak is, hogy dombokkal, hegyekkel körülzárt helyen lévő meteorológiai állomásokon szélcsendes, derült éjszakákon több fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mutathatnak a hőmérők, mint akár a legközelebbi, más adottságú mérőhelyeken.

Orvosmeteorológia
A Magyarországtól keletre elvonult hidegfront mögött eleinte hideg, majd kissé enyhébb levegő áramlik a az ország fölé. Esetenként előfordulhat vérnyomás-ingadozás, illetve fejfájás, migrén. Csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. A frontérzékenyek általános "restséget" tapasztalhatnak, és emiatt lassabban reagál a szervezet a külső ingerekre.