Békapeték elpusztításáért szabtak ki 42 milliós bírságot Zalában

Vágólapra másolva!
Tömegesen pusztultak el a védett békák egyedei a csömödéri tározó vízszintjének tavalyi csökkentésekor. Emiatt, vagyis a természetben okozott károk megtérítésére 41,8 millió forint megfizetésére kötelezte az üzemeltetőt a Zala Megyei Bíróság. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Az üzemeltető Ewing Kft. a meder tisztítására hivatkozva tavaly márciusban kezdte el a vízszint csökkentését a csömödéri tározónál a Lenti kistérségben. A munkálatok miatt nyolc-tíz méteren szárazra került a parti szegély, így rendkívül sok békapete, halivadék pusztult el - írta a Zalai Hírlap csütörtökön.

A cég annak ellenére csökkentette ilyen mértékben a vízszintet, hogy az üzemeltetési szabályzat szerint a tározót csak a természeti értékekre tekintettel lehet működtetni. A szakszerűtlen vízszintcsökkentés miatt viszont a csömödéri tó két-három kilométeres körzetében a két védett faj 2010. évi szaporulata, vagyis 16-56 ezer kifejlett egyed teljesen elpusztult. A tározó vízszintje azóta sem állt helyre, a 28 hektáros tóból alig 5 hektárnyi maradt - olvasható a napilapban.

A szakértői vélemények alapján az erdei béka és barna varangy populációja oly mértékben károsodott, hogy az eredeti állapot csak célzott beavatkozással, hosszú távon állítható helyre. A károsodás eszmei értéke elérheti a 30 milliárd forintot, de a szakértő 33,1 millió forintra becsülte a kárt, mert nem minden petéből fejlődik egyed. Az elmaradt bioszféra-szolgáltatást (nem vagyoni kárt) 8,7 millió forintra taksálta a szakember.