Egész hétfőn köd lesz

Vágólapra másolva!
Továbbra sincs lényeges változás Magyarország időjárásában: a nagy kiterjedésű anticiklon hatására eseménytelen, borult, párás időre van kilátás. A köd és az alig mozduló levegő tovább súlyosbítja a szmoghelyzetet.
Vágólapra másolva!

Hétfőn is túlnyomóan borult, párás idő várható. A légmozgás gyenge marad, így az alsó légrétegekben megreked a nedvesség. A nyirkos, hideg időben néhol egész nap tartósan ködös lesz a levegő. Számottevő csapadék nem valószínű, de itt-ott előfordulhat jelentéktelen mennyiségű ónos szitálás, szemcsés hó. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +4 fok között alakul. Késő este -4, +2 fokra lehet számítani. A szennyezett levegő gyakoribbá teheti a légzőszervi megbetegedésekkel kapcsolatos panaszokat.

Kedden többnyire erősen felhős, párás idő várható, főként északkeleten szakadozhat fel a felhőzet. Néhol hószállingózás, szitálás is előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +1, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +4 fok között alakul.

Ilyen az idő Európában

Közép-Európában - Magyarországon is - anticiklon terül el, amely a Balkán, az Alpok, Lengyelország és Németország időjárására is hatással van. Az említett terület déli felén általában derült, napos az idő, északon azonban sok a felhő, de ez elsősorban vékony, alacsonyszintű felhőzet, a nagyobb hegyek kilógnak ebből a felhőrétegből. Jelentős mennyiségű csapadék nem alakul ki, de helyenként hószállingózás, ónos szitálás előfordul. A hőmérséklet fagypont körül ingadozik, de a kevésbé felhős helyeken sem emelkedik sokkal 10 fok fölé.

A Kelet-európai-síkság felett markáns ciklon helyezkedik el. Ez Oroszországban és Finnországban okoz télies időt. A borult égből többfelé havazik, sőt a ciklon hátoldalán még hófúvások is kialakulnak, ráadásul a hőmérséklet sem emelkedik fagypont fölé, éjszaka pedig a -10 fok sem ritka. Ugyancsak ciklon örvénylik a Pireneusi-félsziget felett, azonban ott jóval melegebb van, kevéssel 20 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Ennek megfelelően arrafelé eső esik, de a Földközi-tenger medencéjében néhol zivatarok is előfordulnak.