Végre előbukkan a nap a hétvégén

Vágólapra másolva!
Beszorult a hideg, párás, ködös levegő a Kárpát-medencébe, ezért volt fagy sokfelé napközben is Magyarországon. A hétvégi hidegfront kisöpri a hideg levegőt: szerte az országban javulni fog a levegő minősége, de a valódi első havazás továbbra is elmarad.
Vágólapra másolva!

Még mindig a keletre, északkeletre húzódó anticiklon alakítja Magyarország időjárását, de a napsütést egy hete az ország nagy részén borult, párás, ködös idő váltotta fel. Ezért a szomorkás időjárásért a Kárpát-medencét megülő hideg légpárna okolható.

Szombaton viszont hidegfront vonul át az ország felett, ami várhatóan felszakítja a megrekedt ködös, nyirkos levegőt, vagyis a hideg levegőtömböt. Sok csapadék nem társul a fronthoz, de a hegyekben kisebb havazás kialakulhat.

Napközben északnyugat felől több helyen felszakadozik a felhőzet, a megerősödő északnyugati szél a párás, ködös levegőt kisöpri a medencéből. Délnyugaton és északkeleten ugyanakkor lesznek olyan körzetek, ahol továbbra is borult, felhős marad az ég. A front mögött néhány fokkal magasabb hőmérsékletet mérhetünk napközben, általában 1, 7 fokig melegszik a levegő. A szombaton érkező hidegfront úgynevezett álcázott hidegfront lesz (erről lásd a cikk második részét). A front mögött kissé változékonyabb lesz az idő, eleinte enyhébb, majd ismét hidegebb levegő éri el Közép-Európát.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Így néz ki a zúzmarás erdő a Pilisben - a fotóra kattintva galéria nyílik!

A hidegfront és a megerősödő szél hatására szerte az országban javulni fog a levegő minősége, ami jótékonyan hat az egészségre és a közérzetre. A frontérzékenyekre kicsit nehezebb időszak vár: a következő pár napban eleinte hideg, majd enyhébb léghullámok érkeznek, emiatt mind a melegfrontra, mind a hidegfrontra jellemző tünetek felléphetnek. A szélfúvás ellenére érdemes túrázni a hétvégén, kihasználva a kitisztuló levegőt. A hazai pályákon síelni a következő egy héten sem lehet - a sportkedvelőknek magasabb hegycsúcsokat kell kiszemelniük, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hóra találjanak. (Részletes síterep-adatainkat itt találja.)

Ezért különleges a hétvégi hidegfront

Az érkező hidegfrontban az a furcsa, hogy mögötte emelkedni fog a hőmérséklet. Az ilyen típusú frontot nevezik a meteorológusok álcázott hidegfrontnak - a hideg légpárnához hasonlóan a jelenség a téli félévben fordul elő Magyarországon. Az ország medencejellege miatt az alacsonyan fekvő területeken megreked, megül a hideg, nedves levegő. Ha ehhez felhős, ködös, párás idő társul - mint most -, akkor hideg légpárnáról van szó. Területén éjjel-nappal alacsony, általában fagypont körüli, vagy az alatt alakul a hőmérséklet. Ilyenkor a medence alján sokkal hidegebb a levegő, mint a környező térségekben.

Ennek a stabil és nehéz légtömegnek az elmozdításához megerősödő légmozgás szükséges, ami általában átvonuló hidegfronthoz kapcsolódik. Csakhogy a front mögött érkező hideg levegő nem annyira hideg, mint ami a medencében található hideggócban kialakult, ezért látszólag a front mögött, ahelyett, hogy csökkenne, emelkedik a hőmérséklet. Mindezt a hamis benyomást kelti, mintha melegfront érkezett volna. Most szombaton is ezt a jelenséget lesz érezhető, hiszen az ország felett átvonuló hidegfront mögött felszakadozik a felhőzet, és jövő héte elején pár fokkal melegebb lesz.

Ilyen volt az idő a héten

Csak keleten és az Északi-középhegység magasabban fekvő területein vékonyodott el a felhőzet, vagy sütött ki a nap. Számottevő csapadék ezen a héten sem hullott, de ónos szitálás, szemcsés hó előfordult az országban. Néhány nagyobb városban, mint Budapest, Győr vagy Miskolc hőerőművek környezetében átmenetileg pár centiméter friss hó is esett, de a hó gyorsan elolvadt - az ipari hóról lásd korábbi cikkünket.

A hőmérséklet napi ingása kicsi volt: a felhők miatt hajnalban általában -5, 0 fok között alakult a hőmérséklet, és napközben sem emelkedett jelentősen, általában -4, +3 fok között változott. Nyugaton a tartósan ködös tájakon volt a leghidegebb. Hőmérsékleti rekord nem dőlt meg a héten. Hasonlóan alakult Közép-Európa időjárása is. A Kárpát-medence alacsonyabban fekvő tájain szintén ködös, felhős volt az idő, csak az Alpok és Kárpátok hegyvonulatai magasodnak az alacsonyan ülő felhőzet fölé, ezért ezeken a tájakon tiszta, napos az idő.

Tóth Katalin