Nem mindenütt söpri ki a ködöt a hidegfront

Vágólapra másolva!
Sokfelé felszakítja a megrekedt ködös, nyirkos levegőt a szombaton érkező és kivételesen melegebb időt hozó hidegfront. Több-kevesebb napsütésre vasárnap és hétfőn is lehet számítani. Az erre érzékenyek előbb hideg-, majd melegfronti hatásra számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Bárhol előfordulhat az országban ónos szitálás és szemcsés hó péntek estig, de a hóréteg vastagsága sehol sem haladja meg az 1 centimétert. Tartósan megmarad a sűrű köd a Dunától keletre fekvő területeken, ami helyenként zúzmaralerakódással jár. Reggelig nagyrészt borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható.

Szombaton hidegfront éri el a Európa belsejét észak, északnyugat felől, ami várhatóan sokfelé felszakítja a megrekedt ködös, nyirkos levegőt. Csapadék nem társul a fronthoz, továbbra is a megmaradó alacsonyszintű felhőzetből hullhat kisebb csapadék. A frontátvonulás miatt napközben északnyugat felől több helyen felszakadozik a felhőzet Magyarországon is, a megerősödő északnyugati szél a párás, ködös levegőt kisöpri a medencéből.

Délnyugaton és északkeleten, keleten ugyanakkor lesznek olyan területek, ahol továbbra is marad a borongós, párás idő, ködfoltokkal. Ott szemcsés hó, ónos szitálás, szitálás is lehet néhol. A front mögött néhány fokkal megemelkedik a hőmérséklet: általában 4, 9 fokig melegszik a levegő, csak a tartósan felhős, párás részeken várható -1, +3 fok. (Az álcázott hidegfrontnak nevezett különleges jelenségről itt olvashat bővebben.) Az északnyugati szél a Dunántúlon erősödik meg a leginkább.

Vasárnap is lehet számítani több-kevesebb napsütésre az ország nagy részén, de délnyugaton, valamint az északkeleti tájakon csak lassan szűnnek meg a ködfoltok. Északkeleten helyenként megmaradhat az alacsony szintű felhőzet. Számottevő csapadék nem lesz. A hajnali -1, -6 fokról többnyire 5, 10 fokig emelkedik a hőmérséklet, északkeleten lehet ennél hidegebb.

A front mögött kissé változékonyabb lesz az idő, eleinte enyhébb, majd ismét hidegebb levegő éri el Közép-Európát. Hétfőn gyengén felhős, napos, száraz idő ígérkezik. Az északnyugati szél helyenként megerősödik az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 12 fok között alakul.

A frontérzékenyekre kicsit nehezebb időszak vár: a következő pár napban eleinte hideg, majd enyhébb léghullámok érkeznek, emiatt mind a melegfrontra, mind a hidegfrontra jellemző tünetek felléphetnek.