Vágólapra másolva!
A szárazság miatt igen alacsony a szabolcsi folyók vízszintje, a Szamoson megdőlt a valaha észlelt legkisebb vízállás rekordja is. A Tiszán is alacsony a vízállás, Tiszabecsnél már ki is kellett kapcsolni a távmérőrendszert.
Vágólapra másolva!

A Szamoson október 6-án mérték a legkisebb vízállást, a vízmérce mínusz 123 centiméteren állt. Ez hat centiméterrel volt kevesebb a korábbi legalacsonyabb vízszintnél, amit 2000. december 25-én jegyeztek fel. Az utóbbi négy hónap mindenikében jóval kevesebb eső esett a térségben a sokéves átlagnál: augusztusban 37, szeptemberben 50, októberben 62, de novemberben is több mint 60 százalékkal kevesebb volt a csapadék a megszokottnál - mondta Lucza Zoltán, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője.

A legkisebb vízálláshoz közel mozog a vízszint szeptember óta a Tisza teljes szabolcsi szakaszán. Tiszabecsnél a távmérőrendszert már kénytelenek voltak kikapcsolni, mivel a szintérzékelő szonda mínusz 190 centiméternél nincs a vízben. Tivadarnál mínusz 300-301, Vásárosnaménynál mínusz 207-210, míg Záhonynál mínusz 337-338 centimétert mérnek. Tiszabercelnél, ahol már érződik a Tiszalöki Vízierőmű visszaduzzasztó hatása, most 254-255 centiméter a folyón a vízállás.

A Krasznában és a Túron szinte a meder alján csörgedezik a víz, a vízszint szintén közel áll a negatív rekordhoz. A talajvízszint ugyancsak jelentős mértékben csökkent, augusztustól átlag alatti a mérték, a telítettség jelenleg 30 százalék körüli.

A folyók alacsony vízszintje elsősorban a vízminőséget rontja, amely káros az élővilágra. A téli, a vegetáció időszakában szerencsére kisebb mértékű a károkozás - mondta Lucza. A hajózást ugyancsak nehezíti a sekély víz, továbbá a csapadékhiány a mezőgazdaságot sújtotta ősszel, akadályozta a vetések talajelőkészítését és a vetés megfelelő kelését is.