Marad a rekordszárazság a hétfői eső ellenére

Vágólapra másolva!
Érdemben nem enyhíti a szárazságot a hétfő estig lehulló 15-16 milliméter csapadék, hiszen 2011 eddig a legszárazabb év a rendszeres mérések kezdete, vagyis 1901 óta - tájékoztatta [origo]-t az az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntekig változékony marad az idő, de jelentős csapadék kevésbé valószínű; az eső-zápor mellett havas eső, hózápor is kialakulhat.
Vágólapra másolva!

Hosszú idő után hoz Magyarországon említést érdemlő mennyiségű csapadékot az átvonuló hidegfront. "A hétfőn 11 óráig lehullott mennyiség a csapadéknyom és 4 milliméter között változik. Estig további 1-15 milliméter csapadék várható, a déli országrészben valószínű 10 mm fölötti eső" - mondta Babolcsai György, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az [origo]-nak. "Ez azonban érdemben nem javít a helyzeten, hiszen 2011 a rendszeres mérések kezdete, vagyis 1901 óta eddig a legszárazabb év" - mondta a meteorológus.

Az időjárás péntekig változékony marad, többször várható csapadék. Jórészt esőre, záporra kell számítani, de helyenként havas eső, hózápor is kialakulhat.Jelentős mennyiségű csapadék, azaz legalább 5 milliméter az ország területének 60 százalékán valószínű (ez azt jelenti, hogy egy négyzetméter felületre átlagosan 5 liter csapadék hull). A felhős-esős időszakok között lesznek átmeneti napos órák is, enyhe idő lesz, 8-10 fokig emelkedik kora délutánonként a hőmérséklet.

A legkevesebb eső 2011-ben a Balaton és a főváros környékén esett. A kifejezetten száraz időt a többször visszatérő anticiklonok okozták, és decemberben csak részben javul a helyzet. Novemberben már megdőlt a havi szárazságrekord: az év utolsó előtti hónapjában 1902 óta nem esett ilyen kevés csapadék.

Anticiklonok blokkolták az esőt

A száraz ősz oka az, hogy október-novemberben, de jobbára szeptemberben is alig érték el esőt-havazást hozó frontok a Kárpát-medencét. Egy hatalmas, masszív anticiklon húzódott az országtól északkeletre, amely amolyan légköri hátságként blokkolta a nyugatról érkező, csapadékot szállító rendszereket. Az OMSZ november közepén készült heti előrejelzése szerint abban a hónapban sorra elmaradtak az ötnapi csapadékátlagok az 1971 és 2000 közötti harminc év átlagához képest, és csak december elejétől várható több csapadék a megszokotthoz képest.

A hónap végén két hidegfront is érintette a Kárpát-medencét, de egyik sem hozott számottevő csapadékot, viszont a légmozgás felszakította a ködöt és a hideg légpárnát. Ezután ismét bezárult a felhőzet az ország jelentős részén, csak néhol szakadozott fel rövid időszakokra. December 3-ig csak jelentéktelen szitálás, ónos szitálás alakult ki, erőművek környezetében pedig kisebb havazás is előfordult.

A száraz időjárás kiváltó oka egyértelműen az volt, hogy az idén csak nagyon ritkán fordultak elő azok az időjárási helyzetek, amelyek nagy mennyiségű csapadékhullással járnak együtt (ilyen például, ha mediterrán ciklon alakul ki a Genovai-öböl felett). Ráadásul, amikor az időjárási helyzet kedvezett volna a csapadéktevékenységnek, a lehulló eső mennyisége elmaradt a szokásostól, a sokévi átlagtól az OMSZ mérései szerint.