Üzemidő-hosszabbítást kér a Paksi Atomerőmű

Vágólapra másolva!
Benyújtotta jóváhagyásra a Paksi Atomerőmű Zrt. azt a dokumentumot, amelyben a cég az erőmű 1-es reaktorblokkjának továbbüzemeltetését kéri az Országos Atomenergia Hivataltól. A blokkot 1982. december 14-én helyezték üzembe, harminc éves üzemidővel.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta az 1. blokk tervezett üzemidőn túli üzemeltetéséhez szükséges dokumentációt és engedélykérelmet a Paksi Atomerőmű Zrt. az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához december 5-én - jelentette be Hamvas István, a cég vezérigazgatója. Az egyes blokkot 1982. december 14-én helyezték üzembe, a törvények szerint az üzemidő lejárta előtt egy évvel kell benyújtani a kérelmet.

A vezérigazgató szerint a kérelmet megelőző több mint egy évtizedes folyamat alatt igazolták, hogy biztonsági és műszaki szempontból megvalósítható, gazdaságilag pedig kifizetődő, ha a tervezett harminc év után további húsz éven át üzemelnek a paksi atomerőmű blokkjai.

"Ez az erőmű nem az az erőmű, amit ezelőtt 29 éve üzembe helyeztünk" - mondta Hamvas. Szavai szerint a cég fejlesztések, biztonságnövelő intézkedések sorát hajtottak végre, így az atomerőmű biztonsága jelenleg megfelel a hasonló korú nyugati erőművekének, és ezt alátámasztják a hazai és nemzetközi szervezetek által lefolytatott vizsgálatok is.