Több hullámban havazik hétfőn

Vágólapra másolva!
Többfelé fordulhat elő időszakos havazás hétfőn, de a Kisalföld és az északkeleti megyék valószínűleg kimaradnak a csapadékból. Nulla fok közelében mozog a hőmérséklet. A hidegfronti hatás miatt hosszabb a megszokottnál a reakcióidő.
Vágólapra másolva!

Hétfőn napközben dél, délnyugat felől mindenütt beborul az ég. Délnyugat, dél felől több hullámban és többfelé fordulhat elő időszakos havazás. Számottevő, megmaradó hóra elsősorban Baranya, Somogy és Tolna megyékben lehet számítani.

A kialakuló hóréteg vastagsága e tájakon a magasságtól függ: az alacsonyabban fekvő területeken legfeljebb pár centiméteres réteg várható, míg a magasabban fekvő részeken (különösen a Mecsek és Villányi-hegység térségében) akár 10 centimétert megközelítő friss hó is hullhat. Erősebb csapadékintenzitás idején a középső országrészben és a Dél-Alföldön is képződhet átmenetileg vékony hóréteg, ám a Kisalföld és az északkeleti megyék valószínűleg kimaradnak a csapadékból.

Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet kora délután általában 0, +4 fok között, késő este 0 fok körül valószínű.

Kedden napközben nyugat felől csökken a felhőzet. A Dunától keletre eleinte havazás, néhol havas eső várható, délután ott is megszűnik a csapadék. Az északnyugati szél a Dunántúlon élénk lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +3 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Többnyire a hidegfrontokkal együtt járó tünetekre kell számítani. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, erősödhetnek a reumatikus betegségben szenvedők panaszai.