Bunkerrel kell védeni a francia atomerőműveket

Vágólapra másolva!
Azonnali fejlesztéseket rendelt el az összes francia atomerőműben az ország atomenergia hivatala (ASN) a természeti katasztrófák elleni védekezésül. Az ASN a fukusimai atomerőmű 2011 márciusi katasztrófája nyomán vizsgálta felül Franciaország 58 reaktorát.
Vágólapra másolva!

Egyetlen atomerőművet sem kell bezárni Franciaországban a helyi atomenergia hivatal szerint. Az ötszáz oldalas jelentés szerint viszont a nukleáris erőműveket üzemeltető EDF-nek betonbunkereket kell építenie a vészhelyzeti áramellátást biztosító dízelgenerátorok elhelyezésére - tudósít a Wall Street Journal. Fukusimában az váltotta ki a balesetsorozatot, hogy a földrengés utáni szökőár megrongálta azokat a generátorokat, amelyek árammal látták el az automatán leállt reaktorok hűtővíz-szivattyúit.

A francia atomenergia hivatal speciális gyorsreagálású egységek megszervezését is elrendelte: katasztrófa esetén ezt a szakembercsoportot rendelik ki az erőműhöz. Az ASN szerint biztonságosabbá kell tenni a kiégett nukleáris fűtőelemeket tároló pihentetőmedencéket is.

A rendelkezések azért érintik érzékenyen az EDF-et, mert a 84 százalékban állami tulajdonú cég állítása szerint a biztonsági fejlesztések mintegy tízmilliárd euróba kerülnek. A cég vezérigazgatója, Jean-Marc Miraucourt azzal számol, hogy az erőművek élettartamának hatvan évre hosszabbítása mintegy 40 milliárdba kerül a plusz fejlesztéseken kívül. (Az EDF Magyarországon a Démász áramszolgáltató tulajdonosa.)

Franciaország áramellátásának háromnegyedét atomenergiával fedezik. Az országban olcsóbb az áram, mint a szomszédos államok többségében. Az ADF elnöke, André-Claude Lacoste a jelentés nyilvánosságra hozatalakor azt mondta: a beruházások nem befolyásolják az atomenergia árát.

Az ASN az összeurópai erőmű-felülvizsgálat, az úgynevezett stresszteszt keretében tekintette át az erőművek állapotát. Az atomenergiát övező politikai konszenzus megtörni látszik a májusi elnökválasztások előtt, írja a WSJ. A szocialista párt azt tervezi, ha jelöltje győz, 2025-re 50 százalékra szorítja le az atomenergia arányát az áramellátásban a régebbi erőművek fokozatos bezárásával. Nicolas Sarkozy államfő viszont továbbra is az atomenergia híve annak ellenére, hogy a szomszédok közül Belgium, Németország és Svájc lemondott róla.